77-години от началото на Охи деня в Гърция

На 28 октомври Гърция, Кипър и други гръцки общности по света честват  Гръцкия ден Oxi. Гърците празнуват този ден от 1940 г., когато е началото на този празник .

greek-national-pride-oxi-1940Националният празник е създаден през 1940 г., когато посланикът на Италия иска от гръцкия министър-председател италиански войници да бъдат базирани в Гърция. Тогавашният премиер Йоанис Метаксас отказва на искането на Италия за голямо учудване на посланиците. Гръцката армия се бори с италианците и ги побеждава, въпреки лошото въоръжение.

Историята започва през 1935 г., когато крал Джордж II е възстановен на гръцкия трон. Той назначава за министър-председател Йоанис Метаксас. Девет месеца по-късно, Метаксас приема диктаторски правомощия със съгласието на царя под предтекст, че предотвратява комунистически-вдъхновения републикански преврат.

Гръцко-италианската война

Гръцко-италианската война е конфликт между Италия и Гърция, който продължава от 28-ми октомври, 1940 год. до 23-ти Април, 1941 г. Той поставя началото на Балканската кампания във Втората световна война. От 6-ти Април 1941 год. с намесата на нацистка Германия в конфликта, той е известен като Битката на Гърция.

До средата на 1940 г., Мусолини подразнен от завоеванията на Хитлер искал да докаже на партньора си в оста, че той може да доведе Италия до подобни военни успехи. Италия нахлува в Албания през пролетта на 1939 г. и в няколко британски колонии в Африка, но не може да се похвали с победи от същия мащаб като нацистка Германия. В същото време, Мусолини иска да затвърди интересите на Италия на Балканите, застрашени от Германия и да осигури бази, от които британски постове в Средиземноморието може да бъдат атакувани.

На 28 октомври 1940 г., след като гръцки министър-председател Йоанис Метаксас отхвърля италианския ултиматум, италиански сили нахлуват в Гърция. Гръцката армия контраатакува и принуждава италианците да се оттеглят и от средата на декември гърците заемат близо една четвърт от Албания. В първите дни на април, когато германците нападат Гърция, италианската армия възобновява нападенията си. От 12 април гръцката армия започва да се оттегля от Албания, за да не бъде отрязана от бързото германското настъпление. Въпреки това, на 20 април гръцката войска в Епир се предава на германците. На 23 април 1941 г. примирието е реалност, включително и с италианците и така ефективно се слага край на гръцко-италианската война.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.