5 евро годишно на глава от населението се харчат в Кипър за органична храна

Само с 2 милиона евро годишно, Кипър е страната от ЕС, която има най-нисък оборот от продажби на биологични храни, въпреки че броят на биологичните производители се е увеличил значително през последните години.

В четири страни от ЕС (Дания, Люксембург, Австрия и Швеция), консумацията на биологични храни годишно на глава от населението е над 100 евро, а в някои други страни от ЕС (например Кипър, Португалия, България) е по-малко от 5 евро.

Броят на биологичните производители се е увеличил от 45 през 2002 г. на 743 през 2014 г. Този относителен успех се дължи главно на отглеждането на органични маслини, които съставляват 28,4 на сто от биологичното производство. Кипър обаче е класиран на 20-то място от всички страни от ЕС по отношение на общата площ на биологично отглеждане. Само три процента от земеделската земя се използва за тази цел. На върха на класацията е Австрия с 19 процента.

Организирана от Института по земеделието, Министерството на околната среда и Университета по технологиите „Tepak“, беше проведена конференция на тема „Биологичното земеделие: перспективи за развитие, изменението на климата и общественото здраве“. Професор Константинос Макрис изтъкна по време на събитието, че Кипър е включен в плана за действие на ЕС за доставка на 50 на сто от храната до училища, военни лагери и болници под формата на органични продукти, но това досега не е постигнато. „За разлика от това, в много страни от ЕС процентът на използването на биологични продукти е голям“, каза той, добавяйки, че в Италия правителството предлага органична храна във всички детски градини.

На конференцията Макрис презентира и нов проект. Институтът търси 200 деца в пети и шести клас от началните училища в Лимасол, които ще бъдат снабдени с пет безплатни хранения на ден, всички направени с органични суровини за 40 дни. Ще бъдат направени тестове преди и след края на проекта, за да се определи дали употребата на биологични продукти може да доведе до намаляване на пестицидите и други вредни вещества в детския организъм. Иновативната програма е първата по рода си в Европа и се подкрепя от Европейската комисия, Министерството на образованието и Асоциацията на биологичните производители в Кипър.

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.