Кипър: Гергьовденско хоро, празник на цветята и Ден на Европа

Гергьовден е един от най-хубавите български празници. Всички пазим прекрасни спомени от празнуването му в родината.

Верни на традициите ни, десетки българи се събраха на планината Тродос, за да го отпразнуват на открито, да хапнат скара, да тропнат българско хоро, а децата да потичат на воля , далеч от праха на големите градове. Идеята на Теодоси Теодосиев и ТФ Соватчии  събра за пореден път българите на пролетния празник, за което им благодарим.

А в Ларнака на Финикудес среща си дадоха десетина европейски посолства за празника на Европа. Празник, който съвсем естествено се сля с фестивала на цветята, традиционен празник в града, който се отбелязва от 30-те години на миналия век.

Десетки се спираха на българския щанд, посрещнати с усмивка от служители на посолството ни, дечица в народни носии и учители от българското училище „Д-р П.Берон“ , предлагащ  рекламни материали, българска баница и малка експозиция от троянска керамика.

За поредна година деца и учители от българското училище „Народни Будители“ в Паралимни дефилираха в народни носии на фестивала на цветята, бурно аплодирани от местни и гости на курортното градче.

Гергьовден, пъстър, шумен, многоцветен…, бележещ началото на лятото, празник на земята и продородието.

Седмицата продължава с още три български събития в Никозия и Ларнака:

На 10 май ще можем да посетим Концерт класическа музика под надслов  “София поздравява Виена”- посветен на българското председателство на ЕС, което през юни ще бъде предадено на Австрия. Организатор на събитието е Съюзът на българите в Кипър, под патронажа на Българското посолство. Никозия, зала “Кастелиотиса”, начало 20.00 часа;

11 май – Св.Свети Кирил и Методий в Ларнака – В този ден ще се проведат две значими събития, посветени на светите братя. Празнична литургия в църквата “Свети Лазар” с начало 8:00 часа. В 18:00 часа ще стартира събитието “Розите на България”, инициатива на МОН и МВнР на РБългария, която ще събере на площада пред църквата “Св.Лазар” деца от българските училища, изявени български творци, танцовите ни формации и сънародници за участие в Голямото българско хоро. Събитието е посветено на българското европредседателство и се организира от българското училище “Д-р П.Берон и  посолството на РБългария.

Не ги пропускайте! Всички сте поканени!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*