Шулц: Кипър няма да бъде оставен сам след обединението

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, който се очаква да пристигне в Кипър днес (понеделник) съобщи, че Кипър няма да бъде изоставен след обединението на острова.

В интервю за CNA, в навечерието на посещението, Шулц заяви, че макар разрешението на кипърския въпрос да е на една ръка разстояние, все още се работи усилено. „Международната общност и ЕС трябва да бъдат готови да помагат там, където това ще е от най-голяма полза”, каза Шулц.

Шулц ще пристигне в Кипър в понеделник вечер по покана на Янакис Омиру. По време на посещението си той ще бъде приет от президента Никос Анастасиадис. Ще се проведат срещи с партийни лидери от двете общности както и с кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ.

„Следващите няколко месеца са от жизненоважно значение за Кипър. Шансът за обединението на острова никога не е бил толкова реален. Аз ще отида на посещение в Кипър, за да покажа подкрепата на Европейския парламент в процеса на обединяването и да подкрепя двамата лидери за техните значителни усилия.”
В момент, когато културата на „ние” срещу „тях” все повече започва да доминира и да се усеща разделението, Кипър може да бъде пример с обединението си и глътка свеж въздух за кипърци, за ЕС и за целия средиземноморски регион, отбеляза той. Шулц подчерта, че същността на преговорите сега са собствеността и управлението. „Ние трябва да дадем необходимото пространство на двамата лидери да финализират преговорите, без да се налагат каквито и да било технически срокове за приключване на тези преговори”.

Шулц добави, че Кипър е поел по ясния път на възстановяване, реформите са предприети бързо, което ще помогне да направи икономиката по-устойчива. Това бързо възстановяване показва, че съвместните усилия и постоянството дава резултати.
„Реформите трябва да продължат, а именно да се намали високото съотношение на необслужваните кредити, по-нататъшното реформиране на публичната администрация и да се задейства по-бързо приватизацията на кипърския телекомуникационен орган”, заключи той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*