Църквата се противопоставя на законопроект за приемане на аборта

Църквата категорично се противопостави на опитите на парламента да приеме аборта при определени условия. Светия синод обяви, че аборта е убийство.

 „За Църквата няма такова решение, което да се счита за морално и приемливо, ако се унищожава човешки живот, на всеки един етап”.

Закон с цел легализиране на абортите при определени обстоятелства е изготвен и трябва бъде обсъден от парламентарната комисия.
Предложението има за цел да даде на жените право да могат да прекратят бременността в рамките на 12 седмици, без да се налага да дават обяснения, или без да се налага да представят медицинско състояние.

Според действащото законодателство, абортите са законни, само когато бременността е била причинена от изнасилване – първоначална разпоредба, която датира от периода след турската инвазия от 1974 г.
Абортът е законен ако бременността се счита за заплаха за живота на майката или може да доведе до „физическо или умствено увреждане”. Бременността може да бъде прекратена и в случаите, когато живота на плода е застрашен, ако са налице физически или психически аномалии.
Сегашният закон предвижда до 14 години лишаване от свобода за лекарите, които извършват аборти и седем години за жените.

Според новото предложение бременността може да бъде прекратена до 12 седмици, по искане на майката.

В случаите, свързани с непълнолетни, се изисква съгласие от един родител или настойник.

През декември на пленарно заседание на Европейския парламент се гласува предложение, което признава правото на всяка жена да решава свободно за аборта, но и това, че регулирането на абортите е предмет на националното законодателство.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*