Църквата иска да създаде своя собствена банка, планира и шест нови хотели

Архиепископ Хризостом търси малка банка, в която църквата ще вземе мажоритарно дялово участие, или ще създаде своя собствена банка. Планира и строителството на шест нови хотела, имайки предвид процъфтяването на туризма в Кипър. Това заяви Архиепископът в интервю вчера пред Сигма.

Ако Гръцката банка не започнела да дава дивиденти в рамките на две години, Църквата щяла да продаде своите дялове. Били в преговори с Фотиадис груп за евентуално сливане на Карлсберг с КЕО, заяви той в интервюто.

В разговор за финансите на църквата, той заяви, че не е разкривал финансовите отчети на Църквата от 2207-ма насам, защото медиите щели да се опитат да ги обърнат и преиначат.

Църквата на Кипър, каза той, “получава пет и дава десет”. “Особено в последните четири години Църквата е помогнала на стотици бедни, болни и безработни, като тези помощи възлизат на 1,5 млн евро всяка година.

Архиепископ Хризостом заяви обаче, че въпреки финансовата криза Църквата е успяла да увеличи своите активи, които в момента са над 1,5 млрд.евро.

Той каза, че Църквата разглежда различни сценарии, свързани с придобиването на малка банка “или създаването на нашата собствена банка”. “Единственото условие за това е, че ние искаме участие 51 на сто и няма да позволим другите да решават за нас, без нас.”

На въпрос, дали църквата ще продаде своите хотели, той отговори, че планират да построят шест нови хотела в Пафос, Лимасол, Ларнака и Агия Напа.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*