Църквата в Кипър е готова да подкрепи всички бежанци

Архиепископ Хризостомос заяви, че Църквата е готова да помага на бежанците, които идват в Кипър, независимо дали те са християни или мюсюлмани.

Коментирайки изказването на вътрешния министър Сократис Хасикос, направено миналата седмица, че Кипър ще предпочете да вземе бежанци, които са християни, архиепископът заяви, че министърът е бил разбран погрешно. Самият Хасикос след това разясни, че би било по лесно за тях да се приспособят тук на острова, ако са християни.

“Имаме братски отношения с църквата в Антиохия и ако християни дойдат, ние ще ги посрещнем с любов, но това не означава, че ще отхвърлим мюсюлманите. Те са Божии деца също като нас и разбира се ние ще предложим финансова помощ на бежанците също и дрехи от името на Църквата”, каза той.
Архиепископ Хризостомос добави, че Църквата винаги е подкрепяла страната във всеки един момент и е готова да предостави финансова помощ, храна и облекло за бежанците.

“Ние сме готови да покажем нашата подкрепа, защото без значение колко служби държавата има, без значение колко добре е уредена тя, необходима е и частна инициатива, и мисля, че кипърците са много чувствителни и състрадателни хора. Всеки един от нас ще подкрепи с братска любов този, който реши да остане в Кипър”, каза той.
Вътрешният министър Сократис Хасикос съобщи миналата седмица, че Кипър ще приюти 300 бежанци, максимум, съгласно новите квоти на ЕС, които обаче все още не са приети от всички държави от блока.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*