Церемонията за Пафос – Културна столица за 2017 година ще се проведе на 28 януари

Пафос, заедно с датския град Орхус, станаха европейски столици на културата за 2017 година.

ПафосКметът на града Федонас Федонос заяви, че Мисията на града „е да изпрати съобщението до всички европейски страни и в Близкия изток, който през последните години страда от войни, конфликти и сериозна хуманитарна криза, че ценностите на хуманизма и културата трябва да преобладават“. Церемонията по откриването на Пафос – Културна столица на Европа за 2017 година ще се проведе на 28 януари, на която ще присъстват президента Анастасиадис и еврокомисарят по хуманитарна помощ Христос Стилианидис.

133498871-670x308„Званието Европейска столица на културата е уникална възможност за бъдещето развитие на градовете. Пожелавам на Орхус и Пафос успех през следващата година“, заяви еврокомисарят по образованието и културата, Тибор Наврачич.

Церемонията по откриването на събитието в Пафос има за цел да илюстрира историята, културното многообразие и съвременната култура на Пафос, като неразделна част от по-широката европейска цивилизация. Централно събитие ще е пресъздаването на мита за Пигмалион и Галатея.

Пигмалион е изкусен скулптор. Той издълбава изящна женска статуя, Галатея, в която се влюбва. Според легендата Афродита дава живот на Галатея, а роденото дете от тяхната любов е кръстено Пафос.

На церемонията по откриването ще има и спектакъл на светлини и звук, а гръцката певица Алкистис Протопсалти и други изпълнители ще имат централна роля в церемонията.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*