Цените на основните продукти остават високи

Въпреки резкия спад на цената на петрола и на електроенергията, цените на основните стоки като хляб и мляко остават високи в Кипър.

Председателя на Търговския комитет Захарий Захариу съобщи, че цените на електроенергията са паднали с около 40 на сто през последните три години, а цените на горивата до 20 на сто.

„Това, което е важно, е да се стигне до момент, в който потребителите плащат правилната цената за правилния продукт. Ние не може да определяме цени, а само да критикуваме и да упражняваме политически натиск за намаляване на цената на основните продукти в полза на потребителите” каза Захариу.

Депутатът от АКЕЛ Костас Коста заяви, че цената на хляба и млякото скочи до небето, когато цената на суровия петрол достигна $ 120 за барел, но три години по-късно, цената му около € 30 за барел, и все едно нищо не се е случило.
Опозицията обвини правителството, че не прави нищо за решаване на въпроса.
Коста заяви, че министерството не са имали политическа воля дори да разгледат възможността за издаване на указ за определяне на таван на цената на хляба и млякото.

Ангелос Вотсис от ДИКО заяви, че „единственият начин да се регулират цените и те да имат възможност да спадат, е като се наложи условен таван на цените на някои продукти”.

Вотсис призна, че няма да е лесно, но това е един инструмент, който правителството трябва да обмисли и да използва, ако се смята, че цените са много високи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*