Цвети Димитрова: Мечтите са за следване!   

Цвети е в Кипър от 13 години. Работи, работи, работи…, като всички нас! А вечер вместо да почива след  тежкия работен ден, мечтае над платното с четка в ръка, реже късчета стъкло за мозайки и икони, прави декупаж…

Преди време видях някои от работите й и попитах откъде знае толкова неща. Очаквах да отговори, че  е художник. Оказа се, че сега се учи. Трета година посещава „Образователен център“ р-н Ларнака-Амохосту, където учи различни художествени и приложни техники. Казва, че така се отърсва от умората, тежките мисли и самотата. И иска да опита от всичко, което преподават в центъра. С усмивка заяви, че само с танци не е пробвала. Но…, имало време.

На 9 май в Началното училище в Кити, тя и нейните колеги от Центъра подредиха чудна изложба. Покани група приятелки да разгледаме експозицията. Останах приятно изненадана от многообразието, от рисувано стъкло, мозайки, иконопис, плетиво до народни занаяти и бижута. Всичко, подредено с вкус и усет към хармония. В залата на училището непрекъснато прииждаха хора, участници в програмата, членове на семействата им, гости, приятели. Повече от час великолепна програма, песни, танци – латино, кипърско и гръцко хоро, зумба и още много. Две млади дами презентираха здравословно хранене и как да избегнем лошия холестерол, а също и най-красивите места в Кипър, които трябва да се посетят.

Гледах усмивките по лицата на хората, малко селце, а толкова щастливи хора, които се поздравяваха по име, аплодираха се взаимно, радваха се един на друг. Всичко това ми напомни топло за едно друго време, позабравено от повечето от нас. Като че ли покрай работата, напрежението и социалните мрежи, забравихме да общуваме истински, да се смеем, да се радваме един на друг…

А Цвети всяка вечер рисува, моделира, реди упорито своите мозайки до премала, за да не сънува родното Първомайци. Казва, че човек може да се научи на всичко, стига да иска. Срамежливо спомена, че не спира да мечтае за красиво бъдеще в родината, но не знае кога ще стегне куфарите за старопрестолния град. Пожелавам й успех!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*