Хиляди се събраха за шествието срещу рака на гърдата

Новият дългоочакван специализиран център за рак на гърдата ще бъде открит на 1 ноември, обявиха от Europa Donna в неделя по време на годишното шествие. Хиляди жени, мъже и цели семейства взеха участие заедно с кмета на столицата Константинос Йоркаджис и министърът на здравеопазването. Шествието започна от паркинга на бул. Макариос и завърши при ЦУ на Банка Пиреос, която е един от спонсорите.

Тази година, 604 розови и две сини статуи бяха поставени, за да представляват новите диагностицирани случаи на рак на гърдата от миналата година и 71 бели за жените, които са загубили битката с болестта. Двете сини статуи са за два нови случая, диагностицирани при мъжете.

Europa Donna стартира кампания през 2009 г., призовавайки здравното министерство да предприеме необходимите стъпки за създаването на специализиран център за борба с рака на гърдата в Кипър, в съответствие с резолюцията на Европейския парламент. Резолюцията призовава държавите членки да осигурят центрове за лечение и диагностика в съответствие с насоките на ЕС от 2016 г.

Ракът на гърдата е най-често срещаният при жените, съобщи ръководителят на Europa Donna  Еви Пападопулу. „През последните години обаче, поради информираността и навременната диагноза, по-добрите медикаменти, специализация, оцеляването достигна близо до 80 на сто.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*