Флашмоб „Розите на България” и в Кипър

На празника на Св.св.Кирил и Методий, 11 май, децата от пет училища в Кипър и три танцови състава за малки и големи се събраха на площада пред църквата „Св.Лазар” в Ларнака за прекрасната инициатива на МОН и МВнР – „Розите на България”, в сътрудничество с Министерството на културата на България и ДАБЧ.

Не ги разколеба облачното небе и дъжда, излял се минути преди старта на събитието. Красиви, стройни, усмихнати, с неповторимите и красиви български носии, всички те искаха да покажат красотата на българските традиции, танци и обичаи. Едва ли е имало българско сърце, да не трепне при тази красота и енергия, струпана в големи дози на едно място. Много от нас си поплакаха, но какво от това. Бяха сълзи от радост, гордост и …, ние си знаем…

Събитието започна с невероятното изпълнение на „Пуста младост” от трио „Българска магия” – оперната прима Цвета Хростофору, контрабасиста Христо Овчаров и саксофониста Светломир Димитров. Песента прозвуча за първи път в този си вид, абсолютно нов аранжимент на тримата творци, направен специално за събитието. Горест, мъка тъга, носталгия, надежда, триумф, все усещания, така характерни за българския фолклор…

На светналия от току-що падналия дъжд площад, излязоха малките гимнастички от формацията „Илиахтида” с ръководител Марияна Ишмериева, понесли в ръце огромна цветна дъга, българска пита и менче със здравец. Последваха ги малките танцьори от българските училища, а след тях от три страни заприиждаха каките и батковците от фолклорните формации „Канатица (Кипър)” с ръководител Радослав Георгиев, „Соватчии”(Лимасол) с ръководител Теодоси Теодисиев и „Етника” (Паралимни) с ръководител Иво Сираков. Завъртя се едно магическо хоро, на което прииждаха и се хващаха и хора от набързо събралата се публика.

Гости на събитието бяха посланика на РБългария в Кипър – Н.Пр.Христо Георгиев, Митрополитът на Китион-Хризостомос и свещеници от църквата Св.Лазар”, г-жа Дарина Панайотова, специален гост от МОН, отговаряща за българските училища в чужбина, общественици и други. И разбира се, стотици сънародници и туристи, които не само се хванаха на хорото, но и аплодираха красивата инициатива.

 

 

Главен организатор на събитието бе Радослав Георгиев, директор на у-ще „Д-р П.Берон” в Ларнака, с бенефициент Асоциация на българските учители в Кипър с участници БУ “Д-р Петър Берон”, БУ “Никола Вапцаров” Никозия, БУ “Народни будители” Паралимни, БУ “Родна стряха” Арадипу, БУ “Паисий Хилендарски” Лимасол, Ансамбъл “Канатица” Кипър, ТФ “Етника” Паралимни, ТФ “Соватчии” Лимасол, Група по естетическа гимнастика “Илиахтида” Кипър, Цвета Христофору – вокал, Христо Овчаров- контрабас, Светломир Димитров – кларинет.

Приятели, благодарим ви за невероятните емоции и радост! Пожелаваме ви обединение, сила, смелост, дръзновение и успехи! Вие сте нашите възрожденци и вдъхновители и от вас очакваме да обедините българската общност и дух в Кипър!

Ева Иванова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*