Фестивал на виното – Лимасол 2017

“Послание в бутилка”

 Тази вечер (31/08/2017) се открива едно от знаковите събития на Лимасол, официалната столица на лозарството и виното.

До 9 септември най-големите винарни в Лимасол и района ще предлагат на гостите на фестивала своите известни марки вина, напълно безплатно. Танцьори, певци и артисти от Кипър и чужбина ще поднесат богата културна програма.

Тази вечер в 20:00ч. министърът на търговията и енергетиката Йоргос Лакотрипис ще открие събитието.

Всички сме поканени!

 

Лимасол – столица на виното

Фестивалът е вдъхновен от древните тържества в чест на бога на виното Дионис и почита дългата традиция в производството на вино в Кипър.

От 1961-ва година до днес, в градския парк на Лимасол най-големите винарни ETKO, КЕО, LOEL и SODAP представят своята продукция, получила признание в много страни по света.

Празникът на виното се радва на голямо внимание не само от местните, но и от хилядите туристи, които са по това време на острова. Смело може да го наречем „Послание в бутилка”, съчетаващо кипърското гостоприемство, традиции, обичаи и култура от векове.

Повече от четири хиляди години в Кипър се произвежда вино и това се потвърждава от различни исторически документи. В древната митология се смята, че Кипър е родното място на богинята на любовта Афродита и земята на Дионисий, бог на виното.

Освен с отличните си вина, красиви плажове и нощен живот, в района на Лимасол има много исторически и археологически паметници. В отлично състояние са двете средновековни крепости с традиции във винарството. Едната се намира в старата част на града в близост до старото пристанище, а другата в село Колоси, на около десет мили от града на запад. Замъкът Колоси, който вероятно е бил построен в началото на 13-ти век, е продаден от Ги дьо Лузинян на рицарите тамплиери и тези от Ордена на Свети Йоан, които започват да правят прочутото вино Командария, произвеждано и днес, а майсторите пазят рецептата му в дълбока тайна. Тамплиерите създават и големи захарни плантации, които в днешно време не съществуват.

В историята се посочва, че Лимасол е първият индустриален град на острова, обхващащ производството на вино, спиртни и безалкохолни напитки, консервирани плодове и зеленчуци, цимент, тухли и керемиди…

В днешно време в града и района са концентрирани стотици малки и големи фирми, занимаващи се с корабоплаване и превоз на товари, голямо международно пристанище, яхтено пристанище с капацитет над 1000 лодки, солиден руски бизнес, производство на метал, пластмаси и стоки за бита, с отлично работеща туристическа индустрия и богат нощен живот в десетките клубове в града. Ненапразно е наричан „Перлата на Кипър”, считан за най-модерния град на острова.

Но най-важния фактор са хората, с тяхната доброта, гостоприемство и отворени сърца.
Богата програма и тази година

На мястото на събитието (Градската градина), посетителите ще имат възможност да дегустират кипърски вина и традиционна кипърска храна. Въпреки, че има малка такса за вход, гостите могат да пият безплатно вино, колкото желаят, замезени с над 60 кипърски национални ястия, ядки и различни вкусотии, всички – местно производство. И тази година в открития театър ще гостуват различни кипърски фолклорни групи за песни и танци, театрални постановки, концерти на изтъкнати кипърски и чуждестранни музиканти.

Входът за възрастни е 5 евро. Гости до 18 години плащат вход от 3 евро, а деца до шест години влизат безплатно. Родителите с три или повече деца могат да влизат безплатно в ден по техен избор.

Не пропускайте този красив празник на сетивата и радостта от живота!

Снимки – архив на списание БГ Фактор

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*