Училищните неволи в Кипър

 Кипърският образователен сектор преживява широк кръг от кризи през последните месеци, от конфронтацията на учителите и Министерството на образованието, стачки и конфликти с родители на ученици до отвличания на деца през учебните часове. Във връзка с тези и други събития властите предприемат редица мерки.

Временен мир с учителите

В началото на октомври кабинетът на министрите одобри временно споразумение между правителството и синдикатите на кипърските училища относно увеличаването на учебния товар на учителите. Това споразумение трябва да сложи точка на конфликтите, които се случиха през изминалото лято и дори доведоха до 48-часовата стачка през септември.

Големи разходи, малко резултати

Публичните разходи за образование в Кипър остават много високи, а за  ефективността на сектора остава още много да се желае. По този начин според Евростат през 2016 г. Кипър изразходва 6% от БВП за образованието (средно 4,7% в ЕС) или 15,6% от общите бюджетни разходи – повече от всяка друга държава от ЕС. Почти три четвърти от тези разходи – 73% – отиват за заплати на учителите, както и в други страни на ЕС.

Въпреки това, образователната система на Кипър се характеризира с ниска ефективност, като се има предвид, че разходите за нея са големи, а резултатите (ниво на знания, умения и способности на студентите) са ниски.

Мерки за укрепване на училищната сигурност

На 10 октомври кабинетът на министрите одобри укрепването на мерките за закрила в кипърските училища, включително инсталирането на бариери и интеркоми.

Освен това училищните дворове ще бъдат оградени с високи огради от 2,5 м, а посетителите ще трябва да използват интеркома.

Друга мярка е поставянето на охранители в детските градини и началните училища за периода от 7 до 8 часа сутринта. В дискусията се обсъжда и възможността за инсталиране на камери за сигурност в някои училища.

Изпълнението на тези идеи ще струва на правителството 10 милиона евро. Решението за засилване на сигурността в училищата беше взето след септемврийския инцидент, включващ отвличането на двама 11-годишни ученици от начално училище в Ларнака за откуп. Момчетата бяха открити след няколко часа, живи и в добро състояние.

Изпити – от следващата година

Правителството реши да отложи въвеждането на тримесечната система за изпити в държавните средни училища в Кипър за една година, като се съобразява с изискванията на родителите на учениците.

Финансова грамотност

Следващата учебна година в средните училища в Кипър ще се въведе курс за финансова грамотност. Учениците ще бъдат обучавани за основите на планирането на разходите и отговорно поведение към личните финанси.

Според докладите, малко повече от една трета от учениците от средните училища имат необходимите познания в областта на личните финанси. В световния индекс за финансова грамотност на Standard & Poor’s, Кипър изостава значително от страни като Дания, Финландия, Естония, Холандия, Обединеното кралство и др.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*