Утре отбелязваме 55 години независим Кипър

На 1-ви октомври, Република Кипър традиционно отбелязва Деня на независимостта. През 1960 година Кипър получава дългоочакваната независимост и става суверенна държава. Страната отбелязва този празник с големи тържества. През 1960г., след 4-годишна война, Кипър е обявен за независима държава след 82 години под британско колониално управление.

През 1878 година, при подписването на Сан-Стефанския мирен договор, островът е даден във владение на Обединеното кралство. С войната, започнала през 1955 година и продължила до 1959 година, кипърският народ отхвърля британската власт и обявява страната си за независима и суверенна държава.

Това става след подписването на Цюрихско-Лондонското споразумение за независимостта на Кипър, подкрепено с три договора – Договорът за основаване, Договорът за гаранциите и Договор за съюза. Гаранционният договор е подписан в Никозия на 16 август 1960г. от Кипър, Гърция, Турция и Великобритания. С него страните се задължават да гарантират независимостта, териториалната цялост и сигурност на Кипър. Една от клаузите на този договор разрешава прилагането на сила за запазване на статуквото и по-късно се превръща в оправдание за Турция да нападне острова през 1974 година.

военен парад никозияИ тази година празникът ще бъде честван с тържества в различните населени места.

Министерството на отбраната обяви, че в четвъртък – 1-ви октомври в 11:00 часа ще се проведе военен парад с участието на войскови и моторни части на Националната гвардия – ELDYK, Полиция, Пожарна служба и Гражданска защита,в  Strovolos.

Президентът на РКипър ще приеме парада и ще поздрави войската и гражданството с празника на Независимостта на Републиката. На парада ще присъстват представители на политическите партии, военните и църквата. Ще бъдат дадени и 21 топовни изстрела.

На тазгодишния парад ще присъства и министъра на националната отбрана на Гърция – Панос Каменос.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*