Утре е ден за размисъл

3 април е ден за размисъл! Но дали в този ден българският избирател ще размисли и реши дали да гласува, кого да подкрепи за следващите четири години?

Цяла година живеем в условията на световна пандемия! Една година с непривични и често непонятни за нас ограничения, маски, полицейски час, социална изолация, безработица и стотици затворени бизнеси, чакане и живот на ковид помощи и обезщетения за безработица, редуване на модела „отворено-затворено“, ежеседмично тестване, сега натискане за ваксиниране…, светът е полудял!

Като че ли и ние започваме все по-трудно да овладяваме емоциите и страховете си, също като родните политици, които тази година се надпреварват да влязат за пореден път в парламента и да управляват родината и живота ни.

От екрана на телевизора познати до болка политически лица ни уверяват, че точно те ще ни осигурят исканата промяна, само ако гласуваме с бюлетина №…, тази на щастието, другата на успеха, третата – магическо число, като че ли ще познаваме числата от националната лотария или прото, тото и т.н…

6 996 са кандидатите за народни представители, които се състезават за 240 места в 45-ото Народно събрание. За сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 г. кандидатите бяха 4 732, или с 2 264 по-малко.

В почти 60 см бюлетина тази година партиите и коалициите са 30, докато през 2017-та бяха 21…

Аз започнах да мисля от днес! Питам се какво искам за себе си, за старините си, за децата и внуците си, за родината си…

Искам мир и спокойствие;

Искам работа за българите в България, а не в чужбина;

Искам да се работи за съживяване  на икономиката и селското стопанство, умишлено унищожавани две и повече десетилетия;

Искам съд и присъди за доказаните крадци на държавни и европари, че то само ни хвърлят една новинка и никой не си е платил, че е бръкнал с шепата в меда, а някои направо отнесоха кацата…;

Искам достойни старини за пенсионерите;

Здравеопазване;

Искам българите да раждат и отглеждат децата си в родината ни, а не в чужбина;

Искам България да се управлява от млади, умни, знаещи и можещи хора, а не от мутри и интересчии, прокарващи чужди имперски мераци…

…, промяна, промяна, промяна, дрънчи като мантра от телевизора…

Промяната започва от нас, стига да знаем какво искаме! Вие знаете ли?

И ако все още не сте намерили време да прегледате номерата на партиите, които се борят за място в новия парламент, слагам ги под текста. Погледнете, помислете и решете, днес, утре, та ако щете и вдруги ден. Имате време!

Аз ще отида да гласувам в неделя!

А вие?

Номерата на партиите и коалициите в бюлетината на 4 април 2021

1 – ВМРО – Българско национално движение

2 – Ние, гражданите (Коалиция за теб България, Българска демократична общност)

3 – Български национален съюз – НД

4 – БСП за България

5 – Възраждане

6 – АБВ

7 – Атака

8 – Консервативно обединение на десницата (КОД)

9 – Движение за права и свободи – ДПС

10 – Българска прогресивна линия

11 – Демократична България – обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение)

12 – Възраждане на отечеството

13 – Движение Заедно за промяна (Българска Социалдемокрация – Евролевица, Европейска Сигурност и Интеграция, Родолюбие 2000)

14 – БНО

15 – Нация

16 – МИР

17 – Граждани от Протеста

18 – „Изправи се! Мутри вън“

19 – Глас Народен

20 – Движение на непартийните кандидати

21 – Републиканци за България

22 – Правото

23 – Благоденствие-Обединение-Градивност

24 – Патриотична коалиция – ВОЛЯ И НФСБ

25 – Партия на Зелените

26 – Политическа партия Общество за нова България

27 – Български съюз за директна демокрация (БСДД)

28 – ГЕРБ-СДС

29 – Има такъв народ

30 – Пряка демокрация

АДРЕСИ НА ИЗБОРНИТЕ СЕКЦИИ В РЕПУБЛИКА КИПЪР

  • Никозия: избирателна секция № 322800281, Посолство на Република България, Енгоми – 2406, ул. Константиноу Палеологу“ №13
  • Ларнака: избирателна секция № 322800279, Ларнака- 6011, ул. „Марку Драку“ № 30А (сградата на кипърския синдикат ПЕО)
  • Лимасол: избирателна секция № 322800280, Лимасол – 3021, ул. „Идалиу“ №17 (БНУ „Климент Охридски“)
  • Паралимни: избирателна секция № 322800282, Паралимни – 5281 , ул. „Антонис Пападопулу“ №4 (сградата на СЕК)
  • Пафос: избирателна секция № 322800283, Пафос, ул. „Персефонис“ №2 (Българското училище в Пафос)
  • Полис Хрисохус: избирателна секция № 3228002, Полис Хрисохус – 8820, ул. „Агиас Кириакис“ №3, ап.3 (БНУ „Азбукарче“).

В случай, че не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в Кипър в деня на изборите могат да направят това в удобно за тях място и изборна секция, като попълнят декларация пред СИК по образец.

В изборния ден  

Изборният ден започва в 7:00 часа местно време и приключва в 20:00 часа местно време.

Всеки гражданин на Република България, който има право да гласува и е решил да упражни това свое право на 4 април, е длъжен да спазва разпорежданията на избирателната комисия и противоепидемиологичните мерки, предписани от кипърските власти.

При отиването си в секцията, гражданите са длъжни да носят маска, която се сваля само преди влизане, за да може упълномощеното за целта лице да идентифицира избирателя по предоставения личен документ (българска лична карта, паспорт, дипломатически или служебен паспорт или военна книжка – само за военнослужещи).

Задължително е спазването на дистанция от 2 метра пред и в избирателната секция. Забранява се задържането на хора в помещението на СИК. Всеки избирател е длъжен да дезинфекцира ръцете си преди влизане в помещението и да ползва само химикалката, предоставена му от членовете на избирателната комисия. След като получи бюлетина си, избирателят влиза в мястото за гласуване и отбелязва своя избор със знак Х или V, като внимава да не излезе извън очертанията на квадратчето, в което се поставя знакът.

След предаването на бюлетината си, избирателят бързо напуска помещението, за да бъде допуснат вътре следващият избирател. Не се разрешава свалянето на маската в изборното помещение, както и внасянето на храни и напитки от избирателите. Ако се налага избирателят да попълва декларация, тъй като не е подал такава по-рано, това се извършва само пред комисията и само на определеното за целта място, което се дезинфекцира след всеки избирател.

В изборното помещение не се допускат разговори от присъстващите на език, различен от български.

Не се допуска гласуване със свидетелство за управление на МПС. В случай, че срокът на валидност на личната карта или паспорта е изтекъл в периода от 13 март 2020 включително до датата на изборите, избирателят се допуска до гласуване, като не се изисква да представи удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263 от Избирателния кодекс, с което да докаже, че е подал заявление за издаване на нов личен документ.

Когато избирателят не е в състояние да извърши гласуването сам, той посочва придружител, който да му съдейства. Едно лице може да бъде придружител на не повече от двама души. Придружител могат да поискат хора с трайни увреждания като увредено зрение, увреден слух или друго увреждане, което не му позволява да извърши сам необходимите действия. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител.

В 20:00 часа местно време се обявява край на гласуването. Когато в 20:00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на СИК установяват техния брой и самоличност. Негласувалите лица предават документите си за самоличност на член на СИК. Само тези избиратели се допускат да гласуват, но не по-късно от 21:00 часа местно време. След този час не се допуска гласуване, независимо дали са гласували всички лица.

Купуването и продаването на гласове е противозаконно.

Ако имате информация за това, може да подадете жалба до ЦИК.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*