Утре е Голяма Задушница

Голяма Задушница се празнува в съботата преди Месни Заговезни и Великия Пост

Утре, 5 март от 8:30ч. в Българската църква Св.Корнилий в Паралимни ще бъде отслужена Заупокойна литургия за починалите.

Веднага след литургията от 9:45 ще бъде отслужена и всеобща панихида (помен) за починалите.

Всички, които искат да почетат отишлите си от този свят близки, нека заповядат.

***

задушницаСамото име Задушница говори за характера на празника – почитане душите на умрелите. Сутринта на Голяма Задушница се извършва заупокойна молитва в храмовете. На този ден хората носят в църквата приготвената обредна храна и вино, които се осветяват от свещеник. Обредната храна се състои предимно от варено жито и хляб. След службата вярващите се отправят към гробищата, където почиват техните покойни близки. Една част от обредната храна те оставят на гроба, а другата част се раздава на близки и познати за Бог да прости.

Освен храна на гробищата се носи и червено вино, с което се полива гроба. Според народното вярване на този ден душите на умрелите се връщат. Те стоят до собствения си гроб. Поради това техните живи роднини им носят храна и вино. Ритуалното подаване и поливане служи за засищане на душите на починалите близки. След това се пали свещ на гроба, която вярванията осветява пътя на душите в тъмното. Така те няма да се лутат.

На следващия ден след Голямата Задушница българите отбелязват един от първите пролетни празници – Месни Заговезни. Голяма Задушница и Месни Заговезни са свързани един с друг. Българите отдават своята почит към мъртвите си роднини.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*