Утре е Богоявление, Йордановден, в Паралимни за четвърти път отец Станислав ще хвърли кръста в морето

За четвърта поредна година отец Станислав Симеонов ще хвърли кръста в зимното море. Желаещите да се хвърлят в студените води не са никак малко и тази година

Утре, 6-ти януари 2017 г. от 10:00 часа сутринта в църквата Агиа Триада, която се намира в Паралимни на плажа Агиа Триада, ще бъде отслужен Велик водосвет, след което традиционно ще бъде хвърлен кръста в морето. За първия, достигнал кръста, ще има награда, специално изработена за случая икона, бутилка червено вино и скромна парична награда, а за всички останали участници във ваденето на кръста ще има скромни награди, съобщава отец Светослав Симеонов от Паралимни. Всички сме поканени.

Отец Станислав и миналогодишния победител Огнян
Отец Станислав и миналогодишния победител Огнян

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника Богоявление. Исус Христос се потапя трикратно във водите на р. Йордан и излиза от тях. Този акт символизира тайнството на “смъртта” и “възкресението” на човека у него: умира земният човек, наследникът на Адам, умира грехът му и се ражда, възражда, възкръсва одухотвореният човек. След кръщението си Христос поема пътя на страданието в името на вярата като духовен човек. Денят на Христовото кръщение първи започват да празнуват египетските християни (III в.). В IV в. празникът се пренася на Запад.

В навечерието на Йордановден се приготвя последната, трета кадена вечеря. На трапезата се поставят само постни храни и недогорялата свещ от втората кадена вечер. Орехите от Нова Година се разчупват и по тях се гадае за бъдещето.
С Йордановден е свързано познатото на всички българи вярване, че през нощта срещу празника ”небето се отваря” и който в този момент поиска нещо, то ще се изпълни.

богоявлениеНа самия празник се извършва също освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във вода, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. На Йордановден се извършват редица обреди с кръстена вода. Още сутринта чисто момиче измива на реката (или чешмата) домашната икона и палешника от каденето, за да е бяло житото, което ще се роди. Там, където е хвърлен кръстът, болните се изкъпват (напръскват), за да оздравеят. Всеки измива лицето и ръцете си ”за здраве”.

От Йордановден започва изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

Именници на този ден са: Йордан, Йорданкa, Йонко, Йонка, Данчо, Данka, Дана, Богoлюб/а, Божан/а, Божил, Божидар/a, Боян/а, Богдан/a, Богомил/а, Бистра, Бончо, Бонка.

Честит празник на всички именници!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*