Утре Британският референдум ще реши ще има ли шок за ЕС и икономиката

“Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?” Този въпрос върху бюлетината за референдума в четвъртък очаква отговора на милиони избиратели. От тяхното “Да” или “Не” зависи не само бъдещето на страната, но и на ЕС, световната икономика и отношенията между Запада и Русия в критичен за международната сигурност момент.

brexitМножество големи компании и особено брокерските и инвестиционни дружества предупредиха персонала си, че в нощта срещу петък може да са нужни в офиса и да се подготвят за особено натоварени часове и дни. Основната им задача е да овладеят сътресенията от евентуална победа на желаещите напускане на ЕС – чрез спешни финансови операции и разговори с контрагенти, клиенти, партньори и акционери за това какво ще се прави в новата ситуация.
Централните банки, включително Европейската централна банка във Франкфурт и Bank of England в Лондон, са готови да налеят ликвидност на пазарите, за да няма шок от промяната на статута страната и на Сити – един от водещите финансови центрове на планетата.
След като станат известни първите резултати, в петък сутринта в Брюксел ще се срещнат ръководителите на трите основни институции на ЕС – Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент. Към Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц ще се присъедини и Марк Рюте , премиерът на Холандия, която до края на месеца е ротационен председател на ЕС.

Разделено общество

ref.Британското общество остава дълбоко разделено и социолозите не могат да дадат ясна преднина на противниците или привържениците на членството в ЕС. След като седмици наред противниците имаха предимство, от края на миналата седмица се очертава обрат. И все пак става дума за съотношение от типа на 44 срещу 43 процента в полза на еврофилите. Ако питате заложните къщи, там убеждението, че ще се запази статуквото, се движеше в рамките на 58-68 процента.
Така съдбата на референдума е в ръцете на около 12-13 процента колебаещи се. Не е известно дали убийството на депутатката Джо Кокс миналия четвъртък няма да стресне онези, които още не са направили своя избор и дори да разколебае по-умерените привърженици на “Брекзит”, които може да осъзнаят какви хора може да подкрепят и окуражат. “Моето име е “Смърт за предателите, свобода за Британия” – така 52-годишният Томас Меър, обвинен за убийството на Кокс, отговори в съда на въпроса как се казва.
Важен може да се окаже и изборът на значителна част от около 5.6 британци, живеещи в чужбина и имащи право да гласуват.
Мнението си за европейското бъдеще на Великобритания имат право да изразят с гласуване и всички граждани на 52 страни от Британската общност, стига да живеят на Острова и да са били включени в избирателните списъци през последните 15 години. Това означава, че за членството в ЕС могат законно да гласуват граждани на Австралия, Пакистан, Канада, Австралия, Малайзия, Кения, Сиера Леоне, Гвиана и др.

Кога ще е ясен резултатът

Първите резултати ще бъдат ясни след края на изборния ден в 1 часа българско/кипърско време след полунощ на 23 срещу 24 юни. Тогава ще се появят и първите екзит пол прогнози на социолозите. Данните от преброяването на бюлетините се събират в 382 пункта из цялата страна, а след това и в 12 регионални центъра, като и на двете нива се обявяват резултати. Категорична информация обаче може да има около 7 часа сутринта в петък.

Любопитен момент е, че резултатът от референдума няма задължителна сила. Технически погледнато, депутатите биха могли да блокират излизането от ЕС, ако такъв е вотът, макар това да е равносилно на политическо самоубийство.
При решение на гласувалите в полза на напускането парламентът в Лондон ще трябва да започне да денонсира поредица от закони, с които страната се е присъединила и интегрирала с ЕС. През това време правителството ще трябва да преговаря с Брюксел за по-безпроблемен “развод”, но това едва ли ще продължи повече от 2 години.
Още по-дълго – в рамките на 7-10 години се предполага, че биха продължили преговорите по новия формат на търговски отношения между “неевропейската” Великобритания с ЕС, САЩ и големите партньори на страната.
Тепърва ще се изяснява статутът на милиони граждани на ЕС, работещи и живеещи във Великобритания, както и на британците в останалите 27 държави от съюза.

В Кипър живеят няколко хиляди британци, които също ще гласуват. Голяма част от тях споделят убеждението, че Великобритания трябва да остане в ЕС. Според много от тях, излизането от ЕС ще донесе на тях самите доста главоболия относно статута на пребиваване на острова, здравни услуги, банкиране, пътуване по света и много други. Въпроси, на които все още никой не се ангажира да даде отговори.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*