Търсят се алтернативни сценарии за справяне с турската блокада на газовата платформа Saipem 12000

 

Никозия заяви, че работи по дипломатически канали за разрешаване на текущото положение с Турция в ИИЗ на острова, а Анкара потвърди, че няма да позволи на кипърските гърци да „използват едностранно ресурсите от природен газ без да ги споделят с кипърските турци“.

Правителственият говорител Никос Христодулидис каза, че целта на Кипър остава същата: да се гарантира, че екипът, нает от италианския петролен гигант ENI, извършва планираната си проучвателна газова операция в офшорния блок 3. От миналия петък турските военни кораби са създали блокада около Saipem 12000, с предпоставката за провеждане на военни учения в района. Корабът остава неподвижен на разстояние около 50 километра от мястото на сондажа.

Той каза, че по време на неофициалната среща на външните министри на ЕС в София, която започна в четвъртък, външният министър Йоанис Касулидис е обсъдил с колегите си въпроса за действията на Турция край бреговете на Кипър.

От Баку, Азербайджан, където присъства на конференция за природния газ, турският министър на енергетиката Берат Албайрак подчерта, че страната му е решена да упражнява изцяло своите права, произтичащи от международното право, и да защитава правата на кипърските турци. Кипърските турци, допълни той, са общи и равни собственици на природните ресурси на острова.

Ключовият въпрос е колко дълго може да издържи ENI в случай, че Турция реши да продължи да блокира сондажа. Финансовите разходи на компанията са до 500 000 евро на ден за лизинг на съоръжението.

Според докладите, Saipem 12000 е нает за работа в Мароко през март. Така компанията има по-малко време, за да използва платформата, тъй като се очаква проучвателните сондажи в блок 3 на Кипър да отнемат между 20 и 25 дни.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*