Турция продължава да продава имоти на кипърски гърци в окупираните територии

В сряда бе внесено предложение за слагане на край на незаконната продажба на кипърски гръцки имоти на север, както и прекратяване на всички дейности, които рекламират продажбата на тези имоти и строителството на нови.

Никозия подава серия от жалби и сигнали до Комитета на министрите на Съвета на Европа, съгласно който Турция ще трябва да се съобрази с Европейския съд по правата на човека и решението по отношение на правата на собственост на разселените лица.

При делото Кипър срещу Турция от 2001 г., бяха намерени нарушения от страна на Турция в част от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

През 2014 г. е взето решение и Кипър спечели 30 милиона евро за нанесени неимуществени вреди, претърпени от оцелелите роднини на изчезнали лица и 60 милиона евро нанесени за неимуществени вреди, претърпени от жителите на полуостров Карпас. Предложението на Кипър е за незабавно прекратяване на незаконната продажба на кипърски гръцки имоти в северната част, както и всички реклами, свързани с продажбата на тези имоти. Също така Турция да публикува съответните части от решението на ЕСПЧ във всички вестници на турски език и пълния текст да бъде пуснат на всички официални и правителствени уебсайтове на двата езика, английски и турски.

Кипър заяви, че Турция е игнорирала решенията на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи и не е предприела никакви стъпки за прилагане на мерките.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*