Турция предупреди чуждестранните фирми за интереса им в Блок 6

Министерство на външните работи на Турция предупреди енергийните компании, които проявиха интерес за третия кръг за проучвателните дейности в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на блок 6, че всяка проучвателна дейност е неразрешена, тъй като част от блока е в рамките на турския континентален шелф.

Според статия, публикувана във в. „Милиет“, говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич каза, че значителна част от блок шест се намира в континенталния шелф на Турция и поради тази причина присъствието на чуждестранни фирми за проучване и добива на въглеводороди дейности, не са възможни.

Кипърското правителството обяви миналата седмица, че енергийното министерство получи общо шест оферти от осем компании за третия си цикъл от лицензиране за офшорно проучване в блок 6, 8 и 10 на ИИЗ на Кипър.

Американският енергиен гигант ExxonMobil подал оферта съвместно с Qatar Petroleum за блок 10; докато консорциум ENI и France’s Total за блок 6 и блок 10. В допълнение, консорциум Capricorn, дъщерно дружество на енергийната компания Шотландия Cairn, с Израел енергийни компании Delek и Avner, са дали оферта за блок 8, ENI също има оферта за блок 8.

Претенциите на Турция, че част от блок 6 е в рамките на турския континентален шелф, не са нови.

Претенциите на Турция частично се припокриват с блоковете на Кипър – 1, 4, 6 и 7. Анкара също така поддържа претенциите на отцепилата се част на острова за блоковете 1, 2, 3, 8, 9, 12 и 13, включително и в рамките на няколко километра от газовото находище Афродита.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*