Турция предизвиква опасност за сигурността на въздушния транспорт

Изпълнителният директор на Фондация безопасност на полетите – Средиземно море (FSF-MED), Христос Петру, предупреди за опасностите за сигурността на въздушния транспорт поради отказа на Турция да изпълнява съответните международни разпоредби и да си сътрудничи с центъра за въздушен контрол в Никозия.

Той също така заяви, че Турция може в рамките на обсъжданията по време на преговорите за Кипър и мерките за изграждане на доверие (CBM) да инициализира телефонна комуникация с контролния център на Никозия, поне за извънредни ситуации.

Петру говори пред CNA по повод международната конференция на тема “Авиационното обучение, ефективен инструмент за безопасност”, която ще се проведе в Ларнака 28-29 май и която се организира от FSF-MED и «Организацията на обединените авиационни власти за обучение” (JAATO) с подкрепата на кипърското правителство.

Що се отнася до безопасността на полетите, Петру заяви, че въпреки отличната работа на гражданските авиационни власти на Кипър , отказът на Турция за прилагане на съответните международни разпоредби и да си сътрудничи с Центъра за въздушен контрол на Никозия продължава да създава проблеми с безопасността в небето на Никозия, което се използва с повече от 280 хиляди полети годишно, превозващи около 20 милиона пътници.

Той посочи, че много от тези пътници са турски граждани, тъй като почти всички турски авиокомпании използват наземния контрол на Никозия.

Той заяви пред Си Ен Ей, че въпреки факта, че тези рискове се подчертават във всички доклади на ЕС за хода на присъединяване на Турция и въпреки опасенията, изразени от Международната организация за гражданска авиация (ICAO), Евроконтрол и на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), Турция отказва да следва съответните международни норми.

Той обясни, че както е ситуацията сега, ако злополука или отвличане на турски самолети стане в кипърското пространство или полет изчезне от радарите на кипърските или турските власти, няма абсолютно никаква комуникация между двете страни.

“Такива турски действие биха били съществена мярка за изграждане на доверие и ще бъдат в полза на всички участници. Така ще се гарантира безопасността на всички полети в двете съответни посоки”, каза той, добавяйки, че това би изпълнило някои изисквания на международните организации и ЕС и ще допринесе за успеха на преговорите за Кипър.

Позовавайки се на конференцията, Петру придава голямо значение на обучението за авиационната безопасност и потенциалната регионална роля, която Кипър може да играе в тази област.

Според съобщение за пресата от FSF-MED, 170 делегати от Кипър и чужбина са се регистрирали до момента за участие в конференцията. Израел е с най-голямата делегация досега – с 11 членове.

В рамките конференцията международни организации ще обсъдят въпроса за създаване на “Европейска федерация на организациите за авиационно обучение”, базирана в Кипър.

В същото време руски търговски самолет, които отлетя от Истанбул за Либия, изпрати в събота сигнал за бедствие и поиска веднага да се приземи на най-близкото летище, което е международното летище на Пафос.

Международното управление на летища на Пафос отговори незабавно на сигнала за бедствие.

Това беше първият път, при който въздухоплавателно средство – което е излетяло от турско летище – кацна на кипърско летище.

Петима души са били на борда на самолета, който по-късно е излетял от Пафос.
(CNA)

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*