“Турция е основната причина да няма обединен Кипър”, отсече Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Турция е изиграла важна роля за неуспеха да се постигне решение на кипърския въпрос.

„Имаме много голям проблем, когато става въпрос за Кипър. В продължение на години се стремихме да намерим решение, но до днес това не е възможно и Турция играе важна роля в това“, каза Меркел на пресконференция в Берлин. Нейното изказване е преди срещата на високо равнище между ЕС и Турция, насрочена за 26 март във Варна, България, където ще се съберат лидерите на ЕС, на която се очаква да присъства и турския президент Ердоган.

Меркел отговори на въпрос, зададен от Cyprus News Agency относно неотдавнашните събития в Източното Средиземноморие.

Тя бе попитана и за напрежението между Гърция и Турция, след като турските власти задържаха двама гръцки войници. Двамата офицери бяха заловени преди 11 дни, след като бяха навлезли в „забранена военна зона“ на турска територия. Войниците твърдят, че причината за това е било изключително лошото време.

„Турският президент вече посети Гърция, нещо, което не се е случвало дълго време. Доволна съм, че гръцкият премиер Алексис Ципрас има много контакти с Турция въпреки напрежението“, каза Меркел. „Не можем да скрием нашите различия, но комуникационните канали трябва да останат отворени. Защото сме зависими един от друг“, добави тя.

Германският канцлер похвали усилията на Турция относно над три милиона бежанци, които избягаха от гражданската война в Сирия.

„Турция е свършила чудесна работа с бежанците”, каза тя, подчертавайки, че ЕС продължава да се ангажира със споразумението за бежанците с Турция, включително и с финансовите си ангажименти.

По отношение на очакванията на ЕС за Анкара относно демокрацията и правата на човека, Меркел твърди, че задълбочаването на Митническия съюз ЕС-Турция – дългосрочна цел на Анкара, ще зависи от напредъка в тези области.

„Само чрез разговори и обсъждания можем да продължим напред“, каза Меркел.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*