Турски кораб навлезе в гръцки води близо до остров Имия

Някои партии в Кипър се присъединиха към гръцките си колеги и осъдиха постъпката на Турция след като турски военен кораб навлезе в гръцки води в неделя много близо до остров Имия, необитаемото островче, за което  съюзниците от НАТО през 1996 можеха да започнат война.

От ДИКО коментираха с думите, че „провокацията от страна на Турция срещу Гърция показва, че президента Ердоган няма никакво колебание в  използването на своите агресивни политики за изнудване. Турското поведение трябва да безпокои сериозно Кипър.

От гражданския Алианс призоваха правителството да застанат до Гърция и „да защитят международното право“. Агресията и демонстрацията на военна сила в Егейско море на Турция, показва ясно, че решението за Кипър трябва да предвиди елиминирането на гаранции и оттегляне на турските войски.

Турският военен кораб вдигна на крака армията в Атина, която сега е в повишена готовност.

Екипажът е бил предупреден да промени посоката си, защото наближава гръцки териториални води. Въпреки това корабът, охраняван от два катера, се е движил около 20 минути между двете части на остров Имия. Към него се насочили два гръцки военни катера отново с предупреждение да напусне, съобщават от Генералния щаб в Атина.

Не е бил направен опит да се прехвърлят турски военни на гръцкия остров.

От военното министерство в Атина не потвърждават дали на турския кораб се е намирал главнокомандващият на турската армия.

Дипломатически източници твърдят, че инцидентът е в отговор на решението на гръцкия Върховен съд от миналия четвъртък да не екстрадира осемте пилоти, поискали политическо убежище.

Турция заплаши да се откаже от сделката, в която тя приема нелегалните мигранти от Гърция, описващ решението на Върховния съд като политическо.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*