Трябва да се съсредоточим върху производството на козе и овче мляко за халуми, казва Куиалис

Министърът на земеделието и селското стопанство обяви мерки за 35 млн.евро, които ще бъдат насочени към животновъдството (ферми с овце и кози) за следващите три години, след официалното заявление на Кипър да регистрира халумито като защитено наименование за произход (ЗНП).

кози и овцеМерките включват подобряване на производителността, повишаване на животновъдството, увеличаване на размера на козе и овче мляко и поредица от мерки като приемане на регистър на земеделските производители, обновяване на системата за овце и кози, регистрация и подобряване на водния баланс при употребата на рециклирана вода в селското стопанство.

Инвестиции за 10 млн.евро ще бъдат насочени към създаване на нови ферми за разплод на овце и кози и модернизиране на съществуващите, като част от програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. предвиждат се € 5 млн. за финансиране на инсталирането на  оборудване за използване на възобновяема енергия – за първи път това се прави в селското стопанство – като фотоволтаични системи, които се очаква да намалят себестойността на производството.

„Кипър има 10 годишен период от ЕК за подобряване и модернизиране на условията за производство на халуми”, каза министърът.

Усилията за повишаване на количеството на козе и овче мляко в индустрията включват предоставяне на 3 млн.евро годишно на земеделските стопани под формата на субсидии, като те трябва да предоставят млякото на промишлеността или да го правят сами.

„Регистрирането на халуми като ЗНП ще допринесе за укрепване на селското стопанство и икономиката като цяло”, добави той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*