Тревожно, нови бежанци от Сирия пристигнаха в Кипър

Още петнадесет сирийски имигранти – 14 мъже и една жена са пристигнали в Мансура, в района на Пиргос, във вторник вечер от Турция, съобщиха от полицията. Те били намерени да се крият сред скалите в района. Мигрантите са разделени веднага на две групи с намерението да бъдат прехвърлени към имиграционните служби в Пафос и Лимасол.

imigrantsВ сряда следобед от Гражданска защита съобщиха, че всичките 15 души ще бъдат прибрани от роднини, живеещи в Кипър. Всички имигранти са поискали убежище в Кипър.

Костас Михаелидес, лидер на общността на Пиргос, изрази дълбока загриженост от ситуацията и призова от министъра на правосъдието да помислят и да вземат някакво решение за това, което се случва.

“Жителите на Пиргос трябва да спят спокойно през нощта, а не да патрулират района си“. Ако мигрантите бяха забелязани по-рано, полицията е можела да арестува и трафиканта, добави той.

Тази сутрин обаче говорителят на полицията Андреас Ангелидис, гостуващ в радио Прото съобщи с тревога, че има сведения за още 400 незаконни мигранти, които очакват да бъдат прехвърлени в Кипър от Турция. Пиргос се намира само на 40 мили разстояние от Мерсин, Турция. в изявлението си заяви, че полицейската охрана в района е засилена, като днес ще се обсъжда създаването на пристанищна полиция, която да охранява непрекъснато района.

До скоро сирийските бежанци отхвърляха Кипър като възможност за бягство, защото е далеч от Европа. Сега, когато всички пътища за Европа са затворени, дали няма да се ориентират към Кипър, който е на такова близко разстояние, времето ще покаже.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*