ТЕОДОСИЙ СПАСОВ: Езикът на музика по света е един и същ, не се нуждае от превод, а от сърце

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обяви българския музикант Теодосий Спасов – виртуозен изпълнител на кавал, за „Артист на ЮНЕСКО за мир”. Това се случи на церемония в Министерството на външните работи на 16 септември.

Според организаторите, това е признание за неговия „талант, новаторство в създаването на уникален музикален стил и виртуозни изпълнение на сцената”. И още: „за ангажираността му да разпространява музиката като сила, спомагаща за диалога между народите, културите и обществата”.

Артистите на ЮНЕСКО за мир са международно признати личности, които използват влиянието си за популяризиране на посланията на ЮНЕСКО.

Teodosii-Spasov-11Теодосий Спасов получава отличието в знак на признание за неговата всеотдайност и ангажираност към целите и идеалите на ЮНЕСКО. Той е първият българин, който става част от семейството на Артистите на ЮНЕСКО за мир. Спасов се нарежда до имена като американските творци Хърби Хенкок и Маркъс Милър, руският пианист Сергей Маркаров, камерунският джаз музикант Ману Дибанго, Жилберто Жил и други.
По време на церемонията Ирина Бокова обърна внимание на новаторство на Теодосий Спасов в създаването на уникален музикален стил.
***

Засичам Тео в Скайпа, за да му кажа колко се гордея с неговото отличие като Българин и между другото питам:

-Какво Ви е усещането Тео?
„С чест приемам званието „Артист на ЮНЕСКО за мир“ и ще продължа своята работа, защото вярвам, че музиката, във всички нейни измерения, както и творчеството на артистите, са много близки и естествено свързани с мира и разбирателството“, отговори Спасов, за Българският Вестник в Кипър.

-Ако любовта е музика, тя как би звучала?

Теодосий: Песента на славеите е любов.

– Как приемат в чужбина Вашата музика?
Публиката харесва музиката, която правя. И благодарение на това имам концерти. И в България я харесват, и в чужбина – въпрос на отношение. И от моя страна към публиката, и от страна на публиката към мен.
Работиш много с чуждестранни музиканти. Кой е най-необичайният концерт, в който си участвал?
Този прословут концерт, който направихме на 5500 метра в подножието на Еверест. Това бе с една българска експедиция. Беше наистина абсурдно място за концерт, но ние го направихме заради самата идея. Там бяха и Дони, Коцето, Николай Иванов, Марина Великова и други.
На сцената  обичаш  да импровизираш, в живота обичаш ли предизвикателствата?
Да. Музиката е отражение и на светогледа на музиканта. И ако не обичаш импровизацията, авантюрите и предизвикателствата, музиката ти е доста консервативно устроена и безинтересна. Въпреки, да речем, съвършеното изпълнение. Когато една музика не съдържа в себе си многоплановост, тя не е толкова въздействаща. Музиката и музикалната линия трябва да провокират слушателя и самия изпълнител в най-различни планове едновременно.

Защо остана в България?

Аз имам възможност и работя навсякъде по света.
– Има музиканти, които заминават и не се връщат с години.
Ами, в България е моят дом. Някой си прави дом на друго място и отива там да живее. А на мен ми харесва тук. Я, вижте каква хубава природа имаме. Каква невероятна светлина сега в този следобед! Такава есенна картина трудно може да се открие на друго място. Например на Арабския полуостров това усещане го няма. Ние имаме шанса да живеем на много хубава географска ширина, с невероятни природни красоти и  богатства. Трябва само да го оценим и да се  грижим за нашия  дом.

– Път към Кипър?

Надявам се, пожелавам си го!!

Специално за „Българският Вестник в Кипър”

Добрин Добрев

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*