Сформира се Министерство по туризма в Кипър

КОТ (Кипърската туристическа организация) се реформира и става Министерство по туризма, това е новината. Но има и още…, може би идва краят на туристическите жилища и апартаменти, давани под наем на черно през различни туристически сайтове. Явление, което вдигна наемите в Кипър с пъти и остави много наематели на улицата.

Като че ли отдавна трябваше да стане! Страна, която има за основен поминък туризма, до сега нямаше такова министерство.

Законодателите във вторник решиха да чакат до януари, за да внесат в пленума законопроект за регулиране на дейността на краткосрочни наеми в стил Airbnb.

Те решиха да оттеглят законопроекта и да го преразгледат по-късно с изменения поради факта, че предстоящият законопроект на правителството ще доведе до значителни промени в общото законодателство, уреждащо хотелските и туристическите настанявания.

Правителственият законопроект има за цел да опрости процедурите за лицензиране и класификация на хотели и други туристически обекти.

Очаква се тази седмица или следващата да бъде гласуван.

Друг правителствен законопроект ще преименува министерството на енергетиката, търговията, промишлеността и туризма, като премахне думата “туризъм” от него.

Това се прави, за да бъде създадено специално министерство за туризъм.

 

През юли парламентът одобри закон за създаване министерство за туризъм, както и позицията „Подсекретар по въпросите на туризма“, отговарящ пряко на президента.

Новото министерство на туризма ще започне да функционира на 1 януари 2019 г. с едновременното прекратяване на дейността на Кипърската туристическа организация, чийто персонал ще бъде прехвърлен в новата институция.

По въпроса за туристическите жилища и апартаменти, ще бъде създаден специален регистър за краткосрочно настаняване на самообслужване и след това да се облага този доход, като се внасят пари в държавната хазна.

На всеки регистриран по този начин имот се дава номер, който ще се използва в онлайн платформи за рекламиране, така че участниците да могат да знаят дали въпросният имот е регистриран или не.

Законопроектът обхваща вили, жилища и апартаменти, използвани за туристически цели.

В комисията има приблизителна информация за около 40 000 жилища в целия остров, които се използват за краткосрочни наеми, които не са разрешени и следователно не са предмет на законодателството, уреждащо туристическите настанявания.

Дали мярката ще свали наемите, не се знае. Но непривично за Кипър, вече има доста бездомни хора и семейства с деца, изхвърлени от наетите от тях жилища, за да бъдат давани под наем на туристи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*