Стилиян Ангелов, ИТ специалист: „Човек трябва всеки ден да се учи, за да е в крак с времето”

Сред промените през последните 10 години си струва да отбележим три положителни тенденции:

Появиха се български ИТ фирми, основани от млади, знаещи и можещи хора и с международно значение; България започна да се установява като център за изнесени услуги; Качеството на българските ИТ специалисти се запази и продължава да бъде на световно ниво.

Днес с удоволствие ще ви представя един млад екип от такива специалисти от морската ни столица Варна, които в условия на силна конкуренция си проправят път на пазарите извън родината.

Благодарение на професионализма на тези младежи, днес хиляди читатели на „Българският Вестник” следят медията не само в Кипър, а и другаде по света.

 

нови Фирмата Uanet е създадена преди няколко години от двама знаещи и можещи млади хора – Стилиян Ангелов и Христо Радев.
Стилиян е на 28 години, роден във Варна, Магистър по телекомуникации и магистър по корпоративно управление. Лектор по IT и web сигурност в бизнес клубове, държавни и частни университети.

Христо Радев е с Бакалаварска степен по телекомуникации. Web разработчик, специализиращ в областите уеб дизайна и мобилните приложения.

Към екипа се присъединяват уеб дизайнера Диляна Петрова, магистър по информатика, лектор по онлайн маркетинг и реклама, уеб дизайн и работа с различни бизнес системи.

В отбора се включва и Ирина Ценова, графичен дизайнер, специализиращ в създаването и обработката на креативни дизайни и графика.

Стилиян Ангелов, създател на фирмата, отговори на нашите въпроси.

Как възникна идеята да създадете този офис?

Идеята, да създадем фирма за разработка на уеб дизайн и бизнес софтуер възникна още в университета, когато бях втори курс. Тогава се запознах с моят колега Христо Радев. Заедно започнахме със създаването на собствен уеб сайт, в който предлагахме проектирането на различни системи. Постепенно започнахме да изграждаме уеб страници за близки и познати, докато в един момент това стана основният ни бизнес сегмент.

Екипът ви от какви специалисти е сформиран?

Всички в екипа са млади хора, повечето завършили университета преди година или две. Аз лично съм се фокусирал върху управлението на проектите и с бизнес частта. Колегите изграждат дизайна и програмирането.

Какви са вашите клиенти? Само от България или от други страни?

Това, че работата ни може да се свърши изцяло през Интернет, е невероятен плюс. Имаме възможност да работим по много различни и интересни проекти не само в България. Оценявам това като много добра възможност да пренесем чуждият опит и визия, тук в България.

ITИмате ли контакти с млади дарования във вашата специалност и работите ли с тях?

Да, всяка година имаме студенти на практика във фирмата. Има много млади хора, на които им се отдава работата в IT сектора. Готови са да се учат и да работят здраво, за да се самоусъвършенстват.

В какво точно се състои вашата работа?

Повечето неща, които правим са за малкия и среден бизнес като основно е уеб базиран софтуер по поръчка. Повечето ни клиенти поръчват индивидуални решения, които да са в помощ на бизнеса им. Най-често това са системи за управление и следене на поръчки, продажби и клиенти.

Постижения, успехи?

Като успех приемам екипът, който успях да изградя. Изключително мотивирани, дисциплинирани и отдадени на това което правят.

А като постижение бих определил признанието и уважението на наистина много хора, за които сме успели да създадем правилното решение. Имаме няколко малки фирми за клиенти, които благодарение на наш софтуер, само за година се разраснаха няколко пъти.

ЕС има програми за талантливи хора в сферата на комуникациите за развитие на малките и средни фирми, участвали ли сте в такива програми?

Да, миналата година участвахме в програма на ЕС, която ни позволи да създадем собствена учебна програма по електронен бизнес и да си обучим екип. Част от студентите по програмата вече са на работа при нас. Тази година възнамеряваме да участваме по още програми, но има забавяне със стартирането им.

social-networks-V2-460x336В последно време сайтове, мейли, профили, фейсбук са чести обекти на хакерски атаки, как да се предпазим от такава намеса?

Има няколко основни правила, които трябва да се спазват. Трябва да поддържаме антивирусната програма актуализирана, да не влизаме в имейла или фейсбук профила си от безжичните мрежи на кафета и заведения и да не кликаме на съмнителни линкове в имейла или facebook.

Високите технологии са навлезли дълбоко не само в нашия бит, а и във всички области на живота, производството, управлението, комуникациите… Какво би станало, ако един ден се събудим без интернет, скайп, фейсбук и други социални мрежи?

Аз лично смятам, че ще живеем много по-спокойно. Няма да е това забързано и изтощително ежедневие. Интернет има от близо 20 години.
За този период, ако дръпнем чертата – въздухът и водата не са станали по-чисти, храната не е по-здравословна от преди.
Компютрите би трябвало да вършат нашата работа, а ние да сме свободни повече време, но това не е така. Реално се налага да работим повече от преди. Може би липсата на Интернет ще си има и положителна страна.

соц.мрежиСмятате ли, че социалните мрежи, към които са пристрастени млади и стари ни лишават от нормално общуване?

Не. Мисля, че го допълват. Живеем във време, в което на всички ни се  налага да комуникираме с нашите близки, които не са до нас. Социалните мрежи ни помагат още да намерим хора със сходни интереси и да комуникираме с тях, дори когато са физически далече. Смятам, че недостатъка им е, че формират фалшива представа за реалността, но определено не пречат на общуването.

България се слави като страна с най-добрите IT специалисти, истински таланти. Къде според вас се крие разковничето на славата и успеха?

Да, наистина има не малко хора на много високо техническо ниво. Смятам, че успеха се крие в неблагоприятната финансова обстановка в България. Просто си принуден да намериш друг начин, да предложиш нещо ново или да си най-добрия в даден сектор. Това тласка много хора към самоусъвършенстване.

Какво ще кажете на младите хора, които изпитват истинска страст към предизвикателството „високи технологии”?

Мога да ги посъветвам да следват страстта си отдадено, но с мярка.
Всеки ден излизат нови технологии, нови езици за програмиране, нови устройства. Човек трябва всеки ден да се учи, за да е в крак с времето. Важният момент е да намерят време за себе си, за приятелите и семейството си. Това да са с крак с новото е много натоварващо и личното време за почивка е много важно.

Защо екип от млади талантливи хора работи в България? Не ви ли си е искало да се утвърдите зад граница?

Смятам, че можем да се утвърдим в чужбина работейки от България. Работата ни е такава, че няма значение къде сме физически.
За щастие нашия сектор не е толкова зависим от държавата, която се справя много добре в това да пречи на българските фирми.

IT2Трудностите във вашата професия? А предизвикателствата?

Мога да маркирам два основни проблема – изключително бавната актуализация на законодателството, което не отговаря на новите възможности за бизнес в Интернет. В западна Европа много от въпросите са отдавна изчистени, а в България законите поставят в неравностойно положение Онлайн бизнеса.

Друг основен проблем е ниското ниво на образованието. Има много хора с висше образование в IT сектора, но едно е да си учил нещо, а второ и трето да си го правил и да можеш да го правиш в условията на пазарна конкуренция.

Предизвикателството е да можеш да отговориш на изискванията на клиентите, да поддържаш актуални знания и да развиваш нови услуги, от които хората се нуждаят.

До къде се простират мечтите на екипа ви?

Работим усърдно и по план тази година трябва да отворим офис в Лондон. Надявам се следващата година да имаме офиси в още няколко европейски града. Успяваме сами да обучаваме хората, които са ни нужни и смятам, че наистина ще успеем да постигнем много.

Вашето пожелание към българите зад граница и нашите читатели в Кипър?

Знам, че не е лесно да си далеч от родината си и излизайки навън, нещата не се оправят сами. Искам да пожелая на нашите сънародници зад граница най-вече да са живи и здрави и усилията им да се възнаградят. Също така да запазят борбения български дух.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*