Според последната оценка на риска от Ковид-19, България остава в категория „С“

Вчера, 17/02/21 Здравното министерство публикува актуализираната си оценка на епидемиологичния риск за Covid-19, оставяйки три държави в категория А, от които според новите правила пътниците трябва да се самоизолират за 72 часа и след това да извършат PCR тест.

Промените влизат в сила на 19 февруари. Разликите в сравнение с предишната оценка през януари са както следва:

Тайланд преминава от категория A в категория B;

Руанда от категория B в категория C;

Алжир, Мароко, Черна гора, Сърбия, Уругвай и Япония са премахнати от категория C.

Според министерството на здравеопазването, епидемиологичната картина на различните страни е била преоценена от звеното за епидемиологично наблюдение. Оценката се основава на епидемиологичните показатели на страните, като: броят на новите случаи, броят на тестовете, смъртността на 100 000 жители и прогнозното разпространение и класификацията от Световната здравна организация (СЗО).

Новите данни ще определят допълнителни промени периодично и списъкът ще се актуализира. Засега е както следва:

Категория А – Страни с нисък риск на този етап

Трети държави: 1) Австралия, 2) Нова Зеландия, 3) Сингапур

Пътниците от категория А трябва да се самоизолират за 72 часа и да извършат PCR тест 72 часа след пристигането.

Категория Б

Държави-членки на Европейския съюз: 1) Германия, 2) Гърция, 3) Финландия

Членове на Шенгенското пространство: 1) Исландия, 2) Норвегия

Трети държави: 1) Китай (включително Хонконг и Макао), 2) Южна Корея, 3) Тайланд

Пътниците, идващи от страни от категория В трябва да имат лабораторен тест в рамките на 72 часа преди отпътуване и да имат сертификат, доказващ отрицателен PCR тест. В допълнение към това, съгласно новите правила, пътниците ще трябва да се самоизолират за 72 часа и да се подложат на нов PCR, след като прекратят периода на самоизолация.

Министерството поясни, че пътництеи, идващи от държави от категория В, могат да се подложат на PCR тест при пристигане: кипърски граждани и членове на техните семейства (техните чуждестранни съпрузи, непълнолетни деца и родители, законно пребиваващи в републиката, лица, имащи право по Виенската конвенция, лица идващи от държава на пребиваване, в която не се провеждат лабораторни или публични изследвания.

Разходите за теста се поемат от пътника и освен това тези лица трябва да останат самоизолирани, докато не бъдат издадени резултатите от теста.

Категория С – Страни с повишен риск

Държави-членки на Европейския съюз: 1) Австрия, 2) Белгия, 3) България, 4) Франция, 5) Дания, 6) Естония, 7) Ирландия, 8) Испания, 9) Италия, 10) Хърватия, 11) Латвия , 12) Литва, 13) Люксембург, 14) Малта, 15) Холандия, 16) Унгария, 17) Полша, 18) Португалия, 19) Румъния, 20) Словакия, 21) Словения, 22) Швеция, 23) Чехия;

Великобритания;

Малки държави: 1) Андора, 2) Монако, 3) Ватикан, 4) Сан Марино

Страни членки на Шенгенското пространство: 1) Швейцария, 2) Лихтенщайн

Трети държави: 1) Руанда.

Само определени категории граждани имат право да влизат в Република Кипър от страни от категория С, които имат възможност да изберат да преминат диагностичен тест при пристигане в Кипър или да имат отрицателен PCR в рамките на 72 часа след заминаването за Кипър.

Тези лица трябва също да преминат PCR тест на 10-ия ден от самоизолацията за своя сметка, или те могат да бъдат освободени от самоизолацията на 14 -ия  ден, ако не са положителни, съгласно насоките на министерството на здравеопазването.

Освен това, съгласно нов указ, в сила до края на февруари, пристигащите от Обединеното кралство пътници ще трябва да бъдат тествани за коронавирус при пристигането си на летищата в Ларнака и Пафос. След това те ще бъдат откарани в определен хотел, където ще трябва да останат в карантина в продължение на седем дни за сметка на държавата. На седмия ден те се подлагат на друг PCR тест и ако той е отрицателен, трябва да се самоизолират у дома в продължение на три допълнителни дни (общо 10 дни).

Всички пътници, независимо от категорията на страната, трябва да кандидатстват за CyprusFlightPass в рамките на 24 часа преди отпътуването им за Кипър.

Тестовете на случаен принцип при пристигане на летищата в Ларнака и Пафос остават.

От 01/03/21 влиза в сила нова единна система на категоризация на страните.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*