Спасителните служби на помощ на потъваща лодка с бежанци край Протарас

Спасена нова група бежанци край Каво Греко

Потъваща лодка е изпратила сигнал за помощ вчера около 16,30 часа край бреговете на Каво Греко. На нея е имало около 26 души, включително 13 деца с все още непотвърден произход. Спасителната операция се е извършила от полицията с помощта на военни самолети и военноморски плавателни съдове. На борда на плавателния съд са били предимно жени и деца, някои от които са скочили във водата, за да избягат от потъващата лодка.

Източник на полицията заяви, че лодка се е намирала на около седем мили край бреговете на Протарас, и че спасителната операция е била проведена в много неблагоприятни метеорологични условия, включващи ветрове от 20 до 27 възела. Спасените бежанци са били прехвърлени в болниците във Фамагуста и Ларнака, някои със симптоми на хипотермия. Инцидентът мобилизира гражданската отбрана, а министъра на отбраната Христофор Фокаидес контролира спасителната операция.

Лодката е отплавала от Ливан миналия петък.
След спасителната операция полицията е арестува трима от пътниците, на възраст 48, 35 и 30 години, във връзка с трафик на хора.
Двама от мъжете са сирийци и един ливанец.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*