Скандал с антики в Пафос, внезапни проверки

Сметната палата започна разследване на областния офис на отдела за антики Пафос, заради сигнали, че артефакти, държани в Пафоския музей не се съхранява правилно

В три поредни дни тази седмица са направени внезапни проверки, съобщава Одисеас Михаелидис. Става въпрос за сигнали за неправилно съхранение на антични предмети, открити по време на разкопки. Разследващите органи преглеждат основно и приходите от входни такси поради съмнения за злоупотреби в касата на музея.

Запитан дали проверките са потвърдили информацията,  той заяви, че оплакванията не са лишени от основание.”

В петък, кабинета му ще обобщи информацията и доказателствата от главните офиси на отдела за антики в Никозия.

Според CNA, инспектори на Сметната палата са посетили Археологическия парк в Пафос (музея на мозайките), както и гробниците на царете и на местния археологически музей в Куклия.

През август, кметът на  Пафос, Федонас Федонос заяви, че организирани престъпни банди от Лимасол са основно отговорни за всички разграбени и разпродадени антиките. Той дори предположи, че видни семейства от Лимасол имали сейфове в банките, пълни с тези артефакти.

Според него, бандитите дори имали свои хора от персонала вътре, които работели за тях, споменавайки за кражбата на антики преди около две години от музея в Полис Хрисохус, които по-късно бяха открити изхвърлени на плажа в Тими, в близост до летище Пафос.

Федонос твърди, че от около 20 000 древни артефакти, съхранявани в мазетата на музея на Пафос, само 5000 са каталогизирани и дигитализирани в последните седем години.

Неговите твърдения са довели до скарване с ръководителя на отдела за антики.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*