Синдикати планират още стачки, за да се противопоставят на приватизацията на CYTA

Синдикатите са готови за стачни действия в опит да се осуети приватизирането на CYTA.

Според съобщение от профсъюзите EPOET, OIO и SEK след тайно гласуване, 94 на сто от членовете им са „за” започване на стачни действия. Профсъюзите заявиха, че с помощта на други синдикати, ще „направим всичко възможно, за да се предотврати денационализация или приватизацията на CYTA и в същото време да се гарантират конституционните, трудовите и пенсионните права на работниците”.
Профсъюзите се противопоставят на решението на правителството за приватизация на компанията. Законопроектът превръща дружеството от организация с обществена практика на субект на частното право. Той предвижда създаването на дружество, принадлежащо към държавата на първоначален етап и привличане на стратегически инвеститор на по-късен етап.
Държавата ще запази значителен дял в компанията. Колко, още не е решено. Законопроектът има за цел да запази заплати, сигурността на работното място, перспективи за израстване.

Приватизацията на CYTA е „предварително действие” по сделката за спасителния план между Кипър и международните кредитори.
Правителството вече е определило крайния срок 14 януари – следващата планирана среща на Еврогрупата. Правителството внесе законопроекта в парламента в средата на декември, а финансовия министър Харис Георгиадис многократно призовава депутатите да разгледат и приемат законодателството.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*