Синдикатите ще се срещнат с президента относно приватизацията на CYTA

Синдикатите в сряда призоваха президента Никос Анастасиадис да оттегли закона, който проправя пътя за приватизация на организацията.

Срещата между президента и синдикатите е насрочена за 9,00 часа в президентския дворец. Там, синдикатите ще изложат собственото си предложение за реформиране на CYTA. Петте основни профсъюзи призоваха политическите партии да отхвърлят законопроекта за приватизация на CYTA.

cytaЗаконопроектът превръща дружеството от държавна организация с обществена практика до структура от частноправни субекти. Той предвижда създаването на дружество, принадлежащо към държавата първоначално с цел привличане на стратегически инвеститор на по-късен етап. Законопроектът беше внесен в парламента във вторник. Служителите на  CYTA са дали различни опции- да продължат да работят за новото дружество при същите условия, доброволно да напуснат, или да напуснат CYTA и се командироват в друг отдел в публичния сектор като запазват своя статут и обезщетения. Държавата трябва да запази значителен дял в компанията. Какъв ще е дяла, ще трябва да се реши и това може да бъде ключов момент в политическия процес.
Социалистите от ЕДЕК настояват държавата да запази мажоритарен дял в новата компания, а ДИКО е отворена за частична приватизация.

Петте основни синдикати във вторник започнаха серия от срещи с политическите партии. Първата от тях беше с ДИСИ, която премина не толкова добре за тях.
Въпреки уверенията на правителството, че законопроектът ще остави непокътнати заплати и бонуси на работниците, дори и след като те бъдат наети от новата телекомуникационна компанията, синдикатите са предпазливи. Опасението е, че колективния трудов договор ще се отнася само за една година.
Приватизацията на CYTA е действие, изисквано от международните кредитори на Кипър за получаването на последния спасителен транш от 400 млн. евро.

В интервю за държавното радио и телевизия по-рано във вторник, министърът на финансите Харис Георгиадис подчерта, че приватизацията е необходима и CYTA ще остане действащо предприятие в дългосрочен план.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*