Сериозен напредък, мобилни връзки между Република Кипър и СРК

Двамата лидери Никос Анастасиадис и Мустафа Аканджъ обявиха днес прилагането на оперативната съвместимост на мобилните телефони на острова с цел подобряване на комуникацията между общностите и сближаването на всички кипърци.

Според съобщение на Unficyp, първото обаждане се състояло днес между двамата лидери в 12:45 часа, подпомагано от специалния представител към генералния секретар за Кипър Елизабет Спехар, потвърждавайки, че споразумението сега е на живо и работи.

“Постигането на тази мярка подчертава значението на диалога, доверието и сътрудничеството между двете страни”, се казва в съобщението.

Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ и лидерът на кипърските гръцки Никос Анастасиадис също обсъдиха възможността за възможно най-скорошна среща, се казва в съобщението.

Целта на срещата,  ще е да се оцени ситуацията по отношение на текущото състояние на кипърския проблем, както и да се засили потенциалът за укрепване на доверието, което ще повлияе положително на ежедневието на всички кипърци.

Вече е възможно да се свържете с друга мобилна мрежа и да обикаляте нормално, когато сте в районите на Република Кипър, които не са под действителния контрол на правителството, т.е. окупираните територии.

Това се отнася както за абонатите, които получават абонаментно плащане, така и за абонатите с предплатени услуги.

Абонатите, които получават абонамент, ще бъдат таксувани извън техния обикновен пакет.

Добре е обаче, преди да се впуснете в разговори, да се информирате за действащите цени.

Операторите на мобилни телефони CyTA и EPIC вече са включили на своите уебсайтове роуминг таксите за разговори и съобщения на север.

Потребителите на Epic ще плащат по 0,29 евро на минута за изходящи обаждания в рамките на Кипър, 1,07 евро на минута за разговори към ЕС и останалия свят, 0,20 евро за обаждане и 0,03 евро за SMS и 0,25 евро за MB при използване на GPRS. 

Потребителите трябва да активират услугата за роуминг, преди да влязат в районите на Република Кипър, които не са под действителния контрол на правителството. Компанията съветва клиентите си да деактивират услугата при връщане в контролираните от правителството зони, за да се избегнат ненужни такси. Повече информация за това как да активирате / деактивирате услугите и таксите за роуминг за епични абонати можете да намерите тук .

Абонатите на CyTA трябва да изпратят SMS на номер 8000, казвайки ON ROA, за да активират услугата и OFF ROA на същия номер, за да го деактивират.

Изходящите обаждания в рамките на Кипър, докато сте на север, струват 0,29 евро на минута, 0,85 евро на минута за международни разговори, 0,25 евро за входящи обаждания, 0,035 евро за SMS и 0,20 евро за МВ за ползване на интернет.

Източник: Cyprus mail

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*