Св. Св.Кирил и Методий и Светите Василиос, Йоаннис и Григориос – светли звезди, градители на мира и братството между народите

Ръководството, учители и ученици на Гимназията в Аг.Варвара проведоха днес, 28 януари внушителна презентация на България и делото на солунските братя Кирил и Методий,  съчетана с празника на гръцката азбука и нейните създатели Светите Василиос, Йоаннис и Григориос, който отбелязват на 30 януари.

DSC_0971В този ден в специална зала на училището бе открита и документалната българска изложба „Светлината на буквите”.

На събитието присъстваха посланика на РБългария в Кипър Н.Пр. Христо Георгиев и съпругата му, министърът на образованието Костас Кадис, висши кипърски свещеници, гости, наши сънародници и ученици на учебното заведение.

Посланикът на РБългария и българските гости бяха посрещнати с поздрава ни „Добре дошли” от наши деца от смесени бракове, ученици на гимназията.

„Да опознаем България!”

Презентацията показа кадри от родината ни, нейните исторически и природни красоти и забележителности.

Н.Пр.Христо Георгиев поздрави домакините и гостите на празненството и разказа за делото на Кирил и Методий. В заключение, той се обърна към децата с думите: „Буквите, словото и знанието са огромна сила. Скъпи деца, учете старателно и станете достойни граждани на прекрасната ви страна Кипър!”

Последва приветствие от министъра на образованието и науката Костас Кадис и от представител на кипърската църква.

Учители и ученици представиха невероятна програма в стихове, песни и сценки, които бяха аплодирани от възторжената публика.

След приключване на официалната програма гостите се запознаха с българската изложба „Светлината на буквите”, представена от Нели Кириаку.

В заключение искам да кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ! Благодарност за прекрасната съвместна инициатива между българското посолство и ръководството на Гимназията, за прекрасната организация и богата програма на децата.

Благодарност, че в този ден, вместо да се говори повече и да се чества празника на гръцкото „α, β, γ”, се говори и показа повече за България, за славянската писменост и култура. Убедена, че в днешния ден посланик Георгиев построи още един мост на културата между двете ни страни.

За което му благодаря!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*