Свидетел по „Списъка на Лагард” ще сътрудничи на данъчните власти в Кипър  

 

Френският свидетел Евре Фалциани, бивш висш служител на HSBC Bank в Женева, човека зад скандалния „Списък на Лагард”, се съгласи да сътрудничи на кипърските власти и обеща да предостави допълнителна информация, заяви директора на Данъчните служби Янис Цангарис. Говорейки по обедните новини на държавната телевизия той съобщи, че се обработват данни за 85 лица, които са притежавали недекларирани депозити в швейцарската HSBC и които са съответно необложени с данъци. „Окончателните решения са взети и ще ги обявим след срещата ни в четвъртък”, каза директора на Данъчните служби. Все още не е ясно дали някой от случаите ще трябва да бъде отнесен към кабинета на главния прокурор.

Предварителните оценки, направени от финансовия министър на очакваните данъчни приходи, които ще се съберат от „Списъка на Лагард”, са около 35 милиона евро.

85-те имена са от списък с общо 500 имена на лица и фирми с депозити в HSBC Швейцария, който министъра на финансите Георгиадис получи от френското правителство през август миналата година.

Този списък получи името си след като бившият министър на финансите на Франция и настоящ изпълнителен директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард, получи списъка от Евре Фалциани, бивш висш служител на HSBC Bank в Женева през 2009 г.

„Евре Фалциани е отговорил положително на молбата за помощ на кипърските власти и обеща да помогне с повече информация”, сподели Янис Цангарис. „Мъжът предложи да помогне, но аз няма да коментирам всяка възможна среща, която ще се проведе”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*