Сбогом на неделното пазаруване

Супермаркети и търговски центрове ще бъдат принудени да затворят врати в неделя, след гласуването в парламента в четвъртък.

Новият закон предвижда, че големите магазини трябва да затварят в неделя от средата на май. Изключения са мини-маркетите, които могат да останат отворени в неделя, както и магазините за сувенири и бижута. Някои магазини в туристическите райони също може да останат отворени в неделя по време на летния сезон.

Правителственият законопроект, предвиждащ разширено работно време в неделя не беше приет, докато вторият спонсориран от правителството законопроект за защита на правата на работниците, които обхващат служители, които ще работят в неделя по силата на новите специални разпоредби, имаше достатъчно гласове и премина в закона.

По ирония на съдбата, правителствения законопроект за защита на правата на работниците беше първоначално част от пакетна сделка, който дойде с отварянето на магазини в неделя, но министърът на труда Зета Емилианиду е дала уверения по-рано, че няма да оттегли законопроекта за правата на работниците в случай, че нейният законопроект бъде отхвърлен.

Потребителски и бизнес групи надигнаха глас в подкрепа на запазване на удълженото работно време за всички магазини в неделя, за да се защитят до 10 000 нови работни места, както и да се създаде удобство и избор на потребителите да пазаруват както и колко поискат.

Известно е, че супермаркети, които сега трябва да са затворени в неделя, държат по-ниски цени, отколкото мини-маркетите и малките магазини.

31.05.2015

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*