САЩ ревизират военните възможности на Кипър

Конгресът на САЩ даде възможност американско военно оборудване да бъде продадено на Кипър след преразглеждане на Закона за отбраната, Разрешение за (HR 1735) фискалната година 2016.

Конгресът е гласувал новия акт със 71 гласа за и 25 против, което означава, че ще бъде предприета преоценка на националната стратегия за отбрана на Кипър.

Разпоредбата в акта, озаглавен “Оценка на военните възможности на Република Кипър” призовава министъра на отбраната и държавния секретар, в рамките на 90 дни, съвместно да подадат към съответните комисии в Конгреса оценка на военните възможности на Република Кипър да се защитава срещу заплахите за националната си сигурност, включително и заплахи, свързани с враждебни чужди правителства и международни терористични групи.

В поисканата оценка трябва да се разгледат следните въпроси:

(1) Анализ на ефекта върху националната сигурност на Кипър, оказан от политиката на САЩ да отказва издаване на лицензии и други одобрения за износ на отбранителни стоки и услуги на отбраната за въоръжените сили на Кипър.
(2) Анализ на степента, в която такава политика на САЩ е в съответствие с общите цели на САЩ за сигурността и политиката в региона.
(3) Оценка на потенциалното въздействие на водене на такава политика на САЩ.

Освен от САЩ, текущите военни доставчици на Кипър са Израел, Великобритания, Германия, Сингапур, Русия, Гърция, Франция и Бразилия.

Най-масово използваното оръжие в Кипър е пушката G3, която е произведена в Германия и е регистрирана на почти всички резервисти и наборници в цялата Националната гвардия.

Гърция в момента поддържа гарнизон в Кипър под наименованието ELDYK (Гръцки войски в Кипър).

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*