Руски инспектори ще проверяват кипърски плодове и зеленчуци

Кипър има шанс, въпреки ембаргото, да изнася земеделски продукти за Русия

На 27 април в Кипър пристига руски екип, който ще проверява кипърски фирми, производители на плодове и зеленчуци, заяви земеделският министър Кугиялис.

В рамките на три дни инспекторите ще проверят 7-8 фирми и въпреки ембаргото за внос на стоки от ЕС в страната, ще позволят на няколко европейски страни като Кипър, Гърция и Унгария да внасят своята селскостопанска продукция в Русия.

Според земеделския министър, има голяма вероятност да бъде вдигнато руското ембарго върху кипърски продукти.

embargoКакто е известно, Русия въведе ограничения на редица селскостопански и неселскостопански продукти от страните членки на ЕС в отговор на наложени от Брюксел санкции срещу Москва заради украинската криза. Европейските компании все още се опитват да се възстановят от последствията във връзка с ембаргото на Русия. ЕС сериозно пострада в резултат на руските ограничителни мерки, защото Русия е вторият по-големина експортен пазар за ЕС.

Според експерти загубите на европейските производители заради руските санкции могат да превишат над 7 милиарда евро.

На 7 август 2014-та, Москва предприе ответни мерки на санкциите на САЩ, Австралия, Канада, ЕС и Норвегия. Мерките включват забрана за внос в рамките на една година на някои продукти от селскостопанската продукция. Според Федералната митническа служба на Русия вносът на „забранените” продоволствени продукти от тези страни и ЕС през 2013 година е за около 9,1 милиарда долара.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*