Разследване след съобщение на Ройтерс, че руски танкери зареждат Сирия през Кипър

Европейския съюз е поискал от председателя на блока за външната политика да започне разследване, след като Ройтерс съобщи, че руските танкери зареждат Сирия през Кипър. Пратките до Сирия заздравиха военните доставки за страната разкъсвана от война, когато Москва извършва въздушни удари в подкрепа на правителството, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници.

Регламент 1323/2014 на Съвета на ЕС, въведен преди две години, забранява всяка доставка на гориво за реактивни двигатели на Сирия от териториите на ЕС, независимо дали горивото е с произход от Европейския съюз или не е. Министерството на отбраната на Русия заяви, че, тъй като те не са член на Европейския съюз, такива санкции не се прилагат. Най-малко два руски кораба са направили доставки през Кипър, заявиха от Ройтерс. Отделен източник запознат с плаванията на руските кораби казва, че корабите посетили кипърски и гръцки пристанища, преди да доставят гориво до Сирия.

Ще има разследване на обстоятелствата, при които са действали двете страни членки на ЕС, и дали наистина това е в противоречие с Регламента на Съвета на ЕС?

Кипърското министерство на външните работи заяви, че не са одобрявали скачване на руски танкери, превозващи гориво за реактивни двигатели, пътуващ за Сирия.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*