Разследването във връзка със списъка на депутатските заеми се възобновява

След  двумесечна пауза, полицейските разследвания на документа, съдържащ описание на необслужваните заеми на кипърските депутати от Bank of Cyprus, са възобновени тази седмица.

Това е провокирано след като независимия депутат Захария Кулиас, чието име се появява в списъка, подал жалба, позовавайки се, че това е нарушаване на правото му на личен живот.

Списъкът бе публикуван от вестник Политис на 13 март, ден след като бившият член на борда на директорите на централната банка Стелиос Килиарис каза пред членовете на комисията по етика, че той ще се оттегли от поста си от страх за живота си, и заяви, че управителя на CBC – Христала Георгиадис е била запозната и е имала списъка.
Георгиадис безцеремонно отхвърли твърденията, но документът се появи на първа страница на вестника на следващия ден.

Освен Захария Кулиас със € 345 207, списъкът включва Христакис Циованис от АКЕЛ, Никос Катсуридес,  Андрос Киприану, Андреас  Киприану от ДИСИ, Сотирис Сампсън, Стела Кириакиду, лидера Авероф Неофиту, Фидиас Сарикас – ЕДЕК, Никола Пападопулос – ДИКО, както и на неговия предшественик Мариос Гароян.

След жалбата на Кулиас, полицията започна разследване и обискира офисите на Централната банка и иззе компютри и документи като доказателства.
Четири дни по-късно, председателя на Европейската централна банка Марио Драги е изпратил писмо до президента Никос Анастасиадис с предупреждение, че ако полицейски разследвания продължават да застрашават поверителността на Евро системата,  ще прибегне до Европейския Съд, тъй като националните централни банки на страни-членки от евро зоната попадат изключително под юрисдикцията Европейската централна банка, а не на националните органи.
Тази седмица, представител на ЕЦБ е в Кипър, ще присъства на разследването и ще прегледа конфискуваните хард дискове от Централната банка на Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*