Първото масово кръщене на деца в Никозия

Седем малки деца от различни възрасти бяха кръстени масово в неделя в църква в Строволос, Никозия. Така това бе началото на обещанието на Кипърската Църква да извършва безплатно кръщението на семейства, изпаднали в нужда.

Архиепископ Хризостом бе начело на кръщенетата, извършвани от седем различни духовници, използващи седем отделни кръщелни казана, а цълквата бе пълна с родители и близки, станали свидетели на първата подобна церемония на острова.

От седемте деца кръстени в неделя, двете са на възраст четири години, едно на пет, а другите са бебета, като едно от дечицата е от Сирия. Всички разходи по церемонията бяха покрити от Църквата. Архимандрит Иоаннис заяви, че дрешките и кръстчетата за децата са закупени от църквата и призова, ако има семейства, които не могат да си позволят да кръстят децата си, да се обръщат към Църквата и да поискат съдействие.

Планирано е второ масово кръщене на още 15 деца пред този месец.

В момента таксите за едно кръщене започват от 50 евро и цените зависят от енорията. Има и „санкция” ако родителите решат да кръстят детето си в друга енория, като допълнителната такса за прехвърляне на кръщението в друга енория е 70 евро.

През декември, Архиепископ Хризостом заяви, че Църквата е готова да помогне за преодоляване на финансовите пречки на кръщенета за семейства, които не могат да си го позволят. Увери, че Църквата освен разходите по кръщенето, може да помогне и за намиране на кръстници на децата, ако няма желаещи от семейството и близките на децата. Призова всички родители, които изпитват финансови затруднения да потърсят нужната помощ от Църквата, като се свържат с Архиепископията на Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*