Проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов – «Мисия България»

На 3 май археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов изнесоха в Никозия публична лекция, посветена на културно-историческото наследство на България. Изявата е част от мащабен проект под името „Мисия България”, който в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС има за цел да популяризира българското културно-историческо наследство. Проектът обхваща 10 държави, а Кипър е 7-мата страна, която двамата учени посещават в рамките само на два месеца.

Събитието се проведе в сградата на Факултета по история и археология на Университета на Кипър. Малката зала наистина се оказа тясна за желаещите да чуят лекцията. Присъстваха кипърски историци и археолози, представители на Министерство на външните работи на Кипър, посланици, представители на Европейската комисия в Кипър, журналисти, български граждани, живеещи в Кипър.
Двамата български учени бяха представени от проф. Георгиос Папасавас, декан на Факултета по история и археология на Университета на Кипър, след което посланик Христо Георгиев произнесе кратко приветствено слово. Изключително интересната лекция представи артефакти, исторически документи и безспорни приноси на България от периодите на древността и Средновековието, които бяха прекрасно илюстрирани с изображения на някои от най-ценните археологически находки по нашите земи.

След края на изложението, проф. Овчаров и проф. Павлов отговориха на въпроси на присъстващите. Вечерта продължи с коктейл, на който интересните дискусии и разговори продължиха в атмосфера на приятелски диалог с българските гости.

Живка Милова

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*