Професор Христо Пимпирев в Кипър

Вечер, посветена на Българската антарктическа програма

По покана на Н.Пр. Христо Георгиев, на 12 април 2018 в Кипър гостува проф. Христо Пимпирев, основател и ръководител на Българската антарктическа програма цели 30 години.

В зала „Мелина Меркури” в Никозия се проведе вечер, посветена на българската антарктическа програма. Специално подредена изложба с кадри от ледения континент, интригуващ филм за живота на българската експедиция, презентация на програмата, страхотен интерес от страна на гостите с много въпроси и съответните отговори на професор Пимпирев… Страхотна вечер! Всеки искаше и снимка за спомен с най-известния български полярник.

Гостите на събитието се запознаха с българската изследователска станция и живота на ледения континент.

Събитието бе открито от Н.Пр. Христо Георгиев, който приветства гостите и проф.Пимпирев, който идва за първи път в Кипър.

Приветствие към високия гост бе поднесено и от г-жа Егли Панделаки, постоянен секретар на Министерството на образованието и културата на Република Кипър.

В кратко експозе проф.Пимпирев разказа за ежегодните български научни експедиции в Антарктика, за откритията, постиженията, целите и програмата на българските екипи от 1987-ма до сега и отговори на въпросите на публиката.

Сигурно ще си зададете въпроса – „Какъв е животът на континент, скован от вечни ледове”. Отговорът на професор Пимпирев е: „Континент, на който няма телефони, интернет, фейсбук, пари, правителства, политици и партии. Земята на учените, така я наричаме! И ви уверявам, никак не е скучно! Всеки ден е различен, изпълнен с предизвикателства, открития и удовлетворение от постигнатото!”

Днес на среща с ректора на Университета на Кипър, професор Пимпирев отправи покана за гостуване в българската полярна станция на кипърски учени, занимаващи се с проблемите на околната среда, глобалното затопляне и други, която бе приета с благодарност.

Благодарим за прекрасната вечер и удоволствието да се потопим в този непознат свят!

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*