Проучванията за газ могат да преминат в експлоатация

Кейт Елиът и Йоргос Лакотрипис

Кипър е готов да премине от проучване на природния газ към експлоатация, каза във вторник министърът на енергетиката Йоргос Лакотрипис.

Четири години след първоначалното проучване в блок 12 в изключителната икономическа зона на Кипър се очаква американската Noble Energy скоро да представи план за развитието и за разработването на резерва от 4,50 трилиона кубически фута природен газ, открити в находището Афродита, заявявайки тогава, че са икономически изгодни.

“Кипър е в повратен момент, като за първи път ние напредваме от проучване към експлоатация”, каза Лакотрипис в словото си пред Източносредиземноморската конференция за газа , която започна в Никозия вчера. “Кипър днес наистина напредва към монетизация на природните си ресурси,” добави той.

По-рано през деня той е присъствал на среща между президента Анастасиадис и Noble, след което на дружеството вицепрезидентът на компаният за Източното Средиземноморие Кейт Елиът обяви, че планира да обяви рентабилността на находището Афродита и да представи план за експлоатация на резерва до няколко седмици.  Елиът каза, че Noble е “стигнал в разработката на находището до следващата фаза на експлоатация и това е нещо, което ние чакаме с нетърпение от известно време насам – огромна възможност, която се надяваме да донесе просперитет на народа и правителството на Кипър, както и на другите страни в региона.”

“Не мога да подчертая достатъчно силно значимостта на това развитие,” каза Лакотрипис.
Вице президентът на Нобъл за комуникации и връзките с правителството Бен Дилън каза, че Афродита е третото най-значимото откритие след находищата Левиатан и Тамар в Израел, които също се управляват от Noble, добавяйки, че то има потенциала да задоволи вътрешния пазар на Кипър и да отговори на силното търсене в региона.
Поради размера на парцела Афродита, който притежава залежи между 3.6 до 6 трилиона кубически фута (TCF) е ясно, че един газопровод е най-правилният вариант за развитие.

Дилън потвърди, че неговата компания възнамерява да комерсиализира газа както чрез износ, така и с доставки за Кипър за местното производство на електроенергия. По силата на споразумението с Noble, Кипър е съсобственик на всеки открит газ.

Междувременно консорциума ENI-KOGAS също се очаква “да обяви скоро” резултатите от своите проучвателни сондажи в офшорната зона Amathusa, каза Лакотрипис. При по-ранни проучвания на ENI-KOGAS в друг парцел, Онасагорас, не бяха намерени достатъчни количества газ.

Относно Total, която има отстъпки на офшорните блокове 10 и 11, Лакотрипис заяви, че компанията ще продължи с геоложките и геохимични изследвания. Актуализирано двустранно споразумение между френския енергиен гигант и правителството ще бъде подписано скоро, каза министърът.

Още през януари, правителството обяви, че Total може да се откаже от търсенето на нефт и газ край Кипър след като не успя да намери ясни доказателства за резерви. Правителството все пак държи да запази дейността на дружеството в Кипър.

След разочароващите резултати, правителството сега се съсредоточило върху парцела Афродита в Блок 12, управлявана от Noble Energy.

Министърът на финансите Харис Георгиадис каза, че потокът от приходи, генерирани от природен газ може да допълни, но не и да замести усилията за укрепване и реформиране на икономиката.

След подписване на меморандума за 10 милиарден заем за спасяване на страната през 2013 г., за да се предотврати падането на банковия сектор и да покрие фискалните си нужди, правителството предприе консолидация и фискални реформи съгласувани с неговите кредитори, а именно Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ, колективно наречени Тройката.

Енергийната политика е изведено като основна държавна политика, каза Георгиадис на конференцията, като отбелязва, че запасите от газ са много важни за местната икономика и региона.

“Ние силно вярваме, че една реформирана икономика със стабилни публични финанси и силна конкурентоспособност може да поеме бъдещите приходи”, каза той.

Лакотрипис каза още, че енергийна стратегия на Кипър “се фокусира върху три основни стълба: привличане на инвестиции по цялата верига на стойността на добива на нефт и газ; осигуряване на приходи от договори за продажба, свързани с въглеводородите; и създаване на петролния и газовия сектор, основан на знанията, кото се възползват от “човешкия ресурс на разположение в Кипър”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*