Протест срещу запорите пред парламента

Напрежението пред парламента ескалира по време на протест срещу закона за банковите кредити в четвъртък.

След като парламентът замрази влизането в сила на законодателството за конфискации на недвижимо имущество, отделяйки повече време за оценка на правната рамка по несъстоятелност, протестиращи излязоха по улиците и скандираха срещу законопроекта, вярвайки, че той ще даде на банките зелена светлина да оставят хората на улицата.

Около 250 протестиращи, принадлежащи към четири различни групи, включително кредитополучатели и собственици на малък бизнес, се включиха в демонстрацията.

Някои от лозунгите гласяха: “Не искаме бездомни хора в Кипър, това не е вина на хората, банкерите трябва да плащат за това, къщите не са за банките, защо трябва да плащаме за нещо, за което не сме виновни” и други.

Според депутатите законопроектът за несъстоятелност трябва да влезе в сила заедно с останалата част от законодателството на запори и конфискации, за да се осигури адекватна защита на собствениците на жилища от масови запори на имоти от страна на банките.

Кипър следва тригодишна програма за реформи като част от сделката за 10 милиарда евро спасителен заем от ЕС/МВФ. Кредиторите твърдят, че е необходимо рамка за адекватни възбрани да помогне на банките да ограничат големия брой необслужвани кредити.

Международните кредитори предупредихаха кипърското правителство многократно, че трябва да се приеме закон за банковите кредити и гаранции, за да отпуснат повече средства и да се помогне за растежа на икономиката на острова.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*