Проекта за подновяване мандата на UNFICYP е готов

Изготвен е проект за подновяване на мандата на мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP), която британците предадоха на останалата част от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, който е леко изменен, в сравнение с този от юли 2016 г.

Изготвената резолюция за удължаване UNFICYP мандат за още шест месеца беше разпространена сред всички членове на СС на ООН. Тя е описана от западните дипломати като чисто „техническа“ резолюция, която ще бъде приета на 26 януари.

Страните членки на ООН, които са участници в UNFICYP са били инструктирани в петък от заместник-генералния секретар Херве Ладсоус, който оглавява отдела за мироопазващите операции, вместо от специалния представител Елизабет Спехар, която е в Швейцария.

Спехар заедно с Еспен Барт Ейде се очаква да пристигнат в Ню Йорк, където ще информират Съвета за сигурност за развитието в преговорите за постигане на споразумение. Очаква се да бъдат обменени мнения по отношение на възможната роля на Съвета за сигурност на бъдещата конференция.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*