Продължават разговорите за медицинските сестри

Стачкуващите медицински сестри и държавата успяха да намерят обща основа след проведените разговори в понеделник, но стачните мерки остават, докато здравното министерство не обсъди предложението.

„Имаше диалог между нас, здравния министър и асоциацията на пациентите и открихме някои допирни точки, които можем да обсъдим”, каза Панайотис Георгиу, председател на съюза на медицинските сестри PASYNO след срещата в понеделник вечерта.

Георгиу заяви, че предложението, чийто подробности той не пожела да разкрие, ще бъдат представени на членовете на Съюза във вторник.
В понеделник следобед, членове PASYNO гласуваха за продължаване на стачните действия и техните задължения ще бъдат поети от членове на PASYDY и независими медицински сестри, които не членуват в PASYNO. “Първо ще бъде разгледано предложението на здравното министерство, а след това ще видим. Ако не го приемем, тогава ще продължим с мерките”. По-рано през деня здравният министър Йоргос Памборидис заяви, че е готов да обсъди всички сестрите искания.
Членовете на PASYNO искат тяхната квалификация да се приравни към висше образование, но държавата отказва, това би означавало допълнително  33млн. годишно.
Финансовият министър Харис Георгиадис каза, че такова искане не е внасяно от здравното министерство.

Междувременно, Европейската федерация на асоциацията на медицинските сестри (EFN) обеща подкрепата си за „борбата на медицински сестри в Кипър”. В писмо, адресирано до президента Никос Анастасиадис, генералния секретар на EFN, заяви, че организацията, независимо от факта, че тя признава необходимостта правителството да намали заплатите в резултат на икономическата криза, очаква медицинските сестри да получават разумно възнаграждение и приемливи условия на труд.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*